В центре внимания:

Варшава замовчує злочини Армії крайової

Варшава замовчує злочини Армії крайової

Польська влада, державні інституції та політики Республіки Польща (РП) замовчують злочини польських збройних формувань проти українців у 1944-1945 рр., а Інститут національної пам’яті Польщі (ІНП) недостатньо інформує про ці злочини. Про це йдеться у заяві головної управи Об’єднання українців у Польщі (ОУП). «Головна управа ОУП у РП зі здивуванням сприймає факт, що серед польських політиків та інституцій, які відповідають за дослідження воєнних злочинів, й надалі панує мовчанка щодо цих подій, які стосуються польських громадян української національності. У публічному просторі багаторазово звучать слова виправдання воєнних злочинів, наприклад, визначення «превентивні акції у відповідь» щодо дій проти українського цивільного населення», — зазначається в документі.
У цьому контексті дії ІНП РП в ОУП називають «недостатніми і неефективними». Підкреслюється, що свідченням цього є кількаразове припинення слідства у справі злочину в селі Сагринь, ігнорування ініціативи, яка пропонувалася під час спільного засідання спільної комісії уряду РП і національних та етнічних меншин, щодо проведення ексгумацій і поховання жертв у цьому селі, які досі лежать в землі поза кладовищем.
Негативним в ОУП також називають факт, що дотепер не було офіційно відкрито меморіалу загиблим українцям на кладовищі у Сагрині, що планувалося зробити ще 2009 року за участі тогочасних президентів України і Польщі Віктора Ющенка та Лєха Качинського відповідно.
У річницю трагічних подій ОУП закликало польську владу до діалогу з українською меншиною в Польщі щодо вшанування жертв воєнних злочинів, акцій пацифікації і комуністичних репресій упродовж 1944-1947 рр. Українці Польщі закликали також польське суспільство проявити солідарність із українською меншиною і засудити тенденційні публікації та дії, які мають на меті виправдати масові злочини проти українського цивільного населення, а також випадки профанації та протидії відновленню могил та українських місць пам’яті на території РП.
Нагадаємо, що у березні виповнилася 74-та річниця акцій польських Армії крайової і так званих Хлопських батальйонів проти українських населених пунктів у Грубешівському та Томашівському повітах Польщі. Зокрема, з 9 по 11 березня 1944-го поляки знищили 11 населених пунктів, де проживали українці, в результаті чого загинуло не менше 1228 осіб. Згодом, із 19 по 22 березня, було знищене ще 21 українське село. Найбільше людей тоді загинуло в селі Сагринь та його околицях 10 березня 1944 року — 606 осіб (227 жінок і 151 дитина), а також у селі Бересть 21 березня 1944-го — не менше 239 осіб (104 жінки та 50 дітей). Загалом у березні та квітні 1944 року у східній частині Люблінського воєводства тоді загинуло не менше 2220 українців, зокрема 850 жінок і 422 дитини.

До слова

У Перемишлі зловмисники розбили вікно у будівлі Українського народного дому. Було розбите скло, за яким висить плакат з логотипом ОУП. Про інцидент поінформували Марію Туцьку, голову місцевого відділу ОУП. Про побиття скла повідомили у поліцію, правоохоронці виїжджали на місце події. Йдеться про велике вікно, розташоване на першому поверсі Українського народного дому, який стоїть у центрі міста неподалік від будинку мерії. Те саме вікно розбивали 24 червня 2017 року. Інцидент стався після спаплюження території греко-католицького кафедрального собору в Перемишлі на початку червня минулого року. Поліція невдовзі закрила справу щодо розбиття вікна, не виявивши зловмисників.

Источник

Читайте также
Пошарити у ВК Пошарити у Facebook Пошарити у Twitter Пошарити у ЖЖ Пошарити у ММ Пошарити у Однокласниках

22.03.2018 11:00 | Ольга Рубайло

Поиск:

Поиск
Последние новости города и общества
Орбита Львов в VK
Орбита Львов в Facebook
Орбита Львов в Твиттере
Орбита Львов в Google+
Все права защищены © 2001-2024 Орбита Львов
| XML | RSS
Любое копирование материалов с сайта orbita-lviv.com без ссылки на источник запрещается.