В центре внимания:

Війна між старими спецслужбами і новими антикорупційними органами

Війна між старими спецслужбами і новими антикорупційними органами

Артем Ситник і Юрій Луценко — не вороги, але й не друзі

29 листопада в Україні знову спалахнув шпигунський скандал. Співробітники Служби безпеки України (СБУ) та Генеральної прокуратури (ГПУ) затримали агента під прикриттям Національного антикорупційного бюро України (НАБУ). Причому про арешт чомусь повідомила прес-служба Державної міґраційної служби (ДМС), яка не має жодного стосунку до оперативно-розшукової діяльності. Хоча пояснення знайшлося швидко. Агент НАБУ брав участь в спецоперації з виявлення корупційних схем у ДМС.

30 тис. USD за український паспорт
НАБУ отримало інформацію про групу осіб, котрі «допомагали» іноземцям набути громадянство або дістати посвідки на проживання в Україні. Звісно ж, не за просто так. Задля розкриття схем корупції в ДМС у Бюро вирішили використати агента під прикриттям, котрий мав встановити контакт із безпосередніми учасниками змови. За оперативними даними відомства, одним із керівників злочинної організації була Діна Пімахова, перший заступник голови ДМС. Навесні ц. р. в Запоріжжі з нею познайомився агент НАБУ під прикриттям, котрий назвався представником арабського інвестиційного фонду «Мубдала».
На одному з оперативних відео, знятих агентом НАБУ, чиновниця озвучує, що ціна «єдиної законної схеми» для отримання іноземцем українського паспорта (з «пошуком» родичів в Україні) становить 30 тис USD. Якраз у момент передачі половини цієї суми СБУ та прокурори й затримали Сергія Боярського, агента НАБУ під прикриттям.
Після цього почалася звичайна в таких випадках плутанина, коли кожна сторона намагається вигородити себе й усіляко очорнити конкурентів. Діна Пімахова заявила, що ніяких грошей ні від кого не вимагала, натомість хабар їй практично нав’язали, тож вона, як і належить законослухняній громадянці, завчасу повідомила СБУ, яка й затримала «провокатора».
У НАБУ ж наполягають, що ГПУ та СБУ прагнуть їх дискредитувати, тому й навмисне вчинили провокацію, щоб зірвати антикорупційну спецоперацію. Мовляв, п. Пімахова була завербована СБУ та діяла за вказівками спецслужби. Справа у тому, що НАБУ досі не має права на самостійне прослуховування телефонів і змушене користуватися відповідними технічними ресурсами СБУ. І начебто спецслужба свідомо повідомила Діну Пімахову, що проти неї ведеться антикорупційне розслідування, щоб далі звинуватити агента НАБУ у провокуванні хабара та тиснути на все Бюро.

«Нелегальні агенти»
Наступного дня керівники НАБУ і Спеціальної антикорупційної прокуратури (САП) — Артем Ситник і Назар Холодницький відповідно — зустрілися з Юрієм Луценком, генеральний прокурором України. Після понад двогодинної розмови п. Ситник заявив, що нікого з детективів НАБУ не затримуватимуть, але ГПУ веде розслідування, яке стосується провокування хабара з боку працівників антикорупційного бюро.
Хоча п. Луценко визнав, що в діях п. Пімахової справді є ознаки корупції, але страшенно обурювався «провокаційними методами роботи НАБУ». Ще більше його роздратування викликало те, що п. Боярського (котрий ще й виявився сином колишнього народного депутата від Партії реґіонів) та інших детективів, котрі брали участь у цій справі, в НАБУ набирали поза конкурсом: «Упродовж слідчих дій ми з подивом з’ясували, що штатні негласні співробітники НАБУ не всі пройшли конкурсу. Як вони працюють із прослуховуваннями? Як працюють із секретними документами інших відомств, до яких мають доступ? Гадаю, цю процедурну проблему має швидко владнати їхнє керівництво».
Але тут п. Луценко лукавить. Як колишній міністр внутрішніх справ, він чудово знає, що особи штатних негласних співробітників у будь-якій силовій структурі ретельно законспіровані, інакше втрачається будь-який сенс їхньої роботи. Тож і вести мову про якісь публічні конкурси, м’яко кажучи, недоречно.
Тим не менше, генпрокурор наполягає, що увесь апарат агентів НАБУ станом на зараз — поза законом. «Маємо нелегальних агентів, котрі використовують незаконні методи провокацій, ніхто з них не допущений до державної таємниці, вони використовують не зареєстровану в Україні техніку для прослуховування, яку завезено контрабандним шляхом», — зазначив Юрій Луценко в ефірі телеканалу «1+1».
Трохи дивною в цій історії виглядає й позиція Президента України. Він закликав нові і старі правоохоронні органи припинити інтриги та ворожнечу, але одразу ж заявив про те, що абсолютно погоджується з генпрокурором у тому, що боротися зі злом незаконними методами неможливо. Заява, певна річ, загалом правильна, от тільки Петро Порошенко вже автоматично вказує на те, що НАБУ винне, і що саме Бюро порушує закон.

Серйозні сигнали для Києва
Судячи з усього, владна система поставила собі за мету повністю дискредитувати і НАБУ, і САП. Доки боротьба з корупцією обмежується вироками для голів сільрад, котрі взяли 2-3 тис. грн хабара — все гаразд, але коли антикорупціонери починають «копати» під чиновників найвищого рівня, у владоможців починається паніка. За час свого існування НАБУ встигло стати кісткою в горлі як для багатьох політиків і бізнесменів, так і для колег із правоохоронної діяльності.
Нагадаємо, що відвертий конфлікт між «старими» правоохоронними органами (МВС, СБУ та ГПУ) й антикорупційними структурами спалахнув приблизно місяць тому. Тоді з різницею в один день ГПУ відкрила карне провадження щодо Артема Ситника, а НАБУ у відповідь порушило справу проти Юрія Луценка. Трохи раніше детективи НАБУ затримали Олександра Авакова, сина міністра внутрішніх справ, за підозрою в змові з метою розтрати державних коштів під час закупівлі наплічників для спецпідрозділів Міністерства внутрішніх справ (МВС) на суму в 14 млн грн.
Тим часом українські чвари вже викликали чималу стурбованість Заходу, який давно висловлює невдоволення станом боротьби з корупцією в Україні. «Ми побоюємося, що це може мати серйозні наслідки для операційної спроможності НАБУ, і що це може знаменувати початок ще жорсткіших атак на НАБУ, робота якого почала приносити перші результати. Ми проситимемо про зустріч із Європейською комісією (ЄК) і спрямуємо листи всім міжнародним організаціям, дотичним до цих питань, із проханням під час прийняття рішень щодо України брати до уваги ці останні події, які можуть означати, що Україна робить крок назад у боротьбі із топ-корупцією», — заявив на брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі Драго Кос, член Міжнародної антикорупційної консультативної ради.
Украй серйозним сигналом для Києва можна вважати рішення ЄК не виплачувати Україні третій транш макрофінансової допомоги в розмірі 600 млн EUR. Як йдеться у відповідній заяві на сайті ЄК, Україна не виконала чотири ключові вимоги: зняття заборони на експорт лісу-кругляку, запуск автоматичної перевірки е-декларацій, закон про кредитний реєстр Національного банку України та перевірку інформації про бенефіціарних власників компаній. При цьому в ЄК наголосили, що готові розглянути питання про подальшу макрофінансову допомогу Україні за умови активізації реформ. «Найближчими місяцями вирішальне значення матимуть заходи української влади з протидії внутрішньому тиску, метою якого є скасування політики проведення важливих реформ», — йдеться в заяві.

Ігор Берчак

P. S. Наостанок зауважимо, що СБУ та ГПУ провели обшуки на конспіративних квартирах агентів НАБУ. «Там вилучили гору всього. Усі флешки з матеріалами та протоколами негласних слідчих дій у всіх правах, дані всіх агентів. Усю агентурну мережу НАБУ отримала СБУ», — пише «Українська правда». Зрозуміло, що все це значно ускладнить подальшу роботу НАБУ, якщо й узагалі не паралізує її.

До теми
Деякі антикорупційні акції викликають і сміх, і сльози. Так, Дмитро Бут, заступник начальника Головного слідчого управління Національної поліції України заявив, що Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) неправомірно направило до суду протокол про нібито скоєне ним адміністративне правопорушення. За словами правоохоронця, мова йде про отриманий ним подарунок для дитини — собаку породи померанський шпіц, відомості про яку він чесно вніс до податкової декларації. «Однак із незрозумілих причин у листопаді ц. р. мене запрошують спочатку через телебачення, а потім електронним листом прибути до НАЗК вже для ознайомлення з протоколом про адміністративне правопорушення з приводу собаки», — поскаржився п. Бут. Він додав, що йому незрозуміло, яким чином його збираються притягти за, на його думку, надумане правопорушення до відповідальності, яка передбачає, зокрема, і конфіскацію подарунку: «Забрати собаку в дитини та передати до зоопарку чи до притулку? Наголошую, що з повагою ставлюся до НАЗК і готовий прибути для дачі пояснень, але якщо це буде відбуватися відповідно до закону та не буде перетворюватися на циркову виставу». Щоправда, варто зазначити, що собачка породи померанський шпіц коштує (увага!) більше 120 тис. грн. Чи може вважатися такий подарунок прихованим хабарем — велике питання. До того ж високопосадовець у погонах чомусь мовчить про те, що НАЗК виявило, що він не вніс у декларацію не лише собаку, а також дві квартири та два гаражі, що належать члену його сім’ї.

Гоп-ля
Європейський Союз (ЄС) закликав українську владу активізувати свої зусилля щодо забезпечення незалежності та ефективності антикорупційних органів. Про це йдеться в заяві спікера ЄС щодо останніх антикорупційних подій в Україні. Як зазначається, публічне розкриття розслідування корупції Генеральною прокуратурою (ГПУ) значно послаблює здатність Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) ефективно проводити розслідування та підриває довіру громадськості до ефективної боротьби з корупцією. «Як уже йшлося, українська влада має активізувати свої зусилля щодо забезпечення незалежності, оперативного потенціалу та повної ефективності антикорупційних інституцій. Робота цих установ повинна не підриватися, а зміцнюватися», — сказано в повідомленні. Євросоюз наголошує, що боротьба з корупцією є ключовим елементом у розвитку відносин між ЄС та Україною, на якій ґрунтується успіх інших реформ.

Источник

Читайте также
Пошарити у ВК Пошарити у Facebook Пошарити у Twitter Пошарити у ЖЖ Пошарити у ММ Пошарити у Однокласниках

07.12.2017 17:50 | Ольга Рубайло

Поиск:

Поиск
Последние новости города и общества
Орбита Львов в VK
Орбита Львов в Facebook
Орбита Львов в Твиттере
Орбита Львов в Google+
Все права защищены © 2001-2024 Орбита Львов
| XML | RSS
Любое копирование материалов с сайта orbita-lviv.com без ссылки на источник запрещается.