В центре внимания:

Депутати облради не визначились із долею замків Львівщини

Про це сьогодні йшлося під час засідання комісії з питань культури Львівської обласної ради, передає кореспондент Варіантів.

Сьогодні члени комісії культури не прийняли жодного рішення щодо оформлення права власності на об'єкти культурної спадщини, серед яких відомі львівські замки.

Відтак депутати рекомендуватимуть не виносити це питання на розгляд завтрашньої сесії Львівської облради, адже навіть на комісії під час його обговорення виникла гостра дискусія.

Як повідомив голова комісії культури Юрій Візняк, до них надійшло звернення Львівської національної галереї мистецтв ім. Б. Возницького щодо передачі її об’єктів у комунальну власність Львівської облради з подальшою передачею їх у державну власність.

У свою чергу начальник управління майном спільної власності Львівської обласної ради Микола Бандра пояснив, що до 2006 року картинна галерея перебувала у власності облради, втім згодом її передали у державну власність. І саме під час цієї процедури чимало об'єктів культурної спадщини "зависли" у повітрі.

"В акті про приймання-передачу цілісно-майнового комплексу картинної галереї у державну власність була будівля на вул. Стефаника, 3, фінський будиночок в Олеську, у Підгірцях будівлі пральні, котельні, конюшні і гаражу, в с. Руда Жидачівського району – головний корпус музею Виговського, у Брюховичах – земельна ділянка для обслуговування музею модерної скульптури. Оце і все, що було передано у держвласність згідно з розпорядженням Кабміну та рішенням обласної ради. Тобто передаватись мав весь майновий комплекс, але чому його повністю не передали? Тому що він не був на той час облікований на балансі картинної галереї", – розповів Микола Бандра.

За його словами, питання впорядкованості і використання об'єктів культурної спадщини Львівської картинної галереї вже давно було неврегульованим, оскільки ні Підгорецький, ні Золочівський чи Олеський замки не обліковувались на балансі установи.

"Я переконаний, що зараз триває абсолютно правильний процес, у правовому руслі. Обласна рада як власник розробила документацію, оформить право власності на ці об'єкти культурної спадщини. І тоді є три варіанти подій: на звернення картинної галереї облрада оформить оренду користування або передать об'єкти галереї на баланс, водночас залишаючись їхнім власником, або ж передасть їх у державну власність. Проте остаточно це вирішуватиме рада", – зауважив Микола Бандра.

Як наголосив заступник гендиректора Львівської картинної галереї Ігор Лесь через відсутність права власності на замки області та інші об'єкти культурної спадщини керівництво галереї не може вигравати міжнародні ґранти.

"Представники Великобританії, побачивши Підгорецький замок, казали, що для них є дуже дивним те, що музей, який немає жодного експонату, може приносити дохід. Його треба відновлювати, відповідно, потрібно пройти всі юридичні процедури. Ми б дуже просили, аби на ці об'єкти, про які йде мова, юридично оформили право власності. Адже де-факто є власник, Львівська обласна рада, але нема на це документів", – наголосив Ігор Лесь.

Втім під час обговорення заступник голови ГО "Громада та ініціатива" Віталій Горбатенко зауважив, що згідно з законодавством замки Львівщини вже і так є у власності держави. Відтак заявив, що таким чином депутатів хочуть ввести в оману.

"Згідно з законом "Про охорону і використання пам’яток історії та культури" встановлено, що всі виявлені на території УРСР об’єкти переходять у власність держави, тобто ці об’єкти культурної спадщини уже є у держвласності. Насправді вас хочуть певним чином ввести в оману і пропонують дуже примітивний проект рішення, без жодної документації, аби ви прийняли важливе рішення", – наголосив Віталій Горбатенко.

Під час голосування члени комісїі утримались від прийняття будь-яких рішень. Зокрема, депутати не погодили жодне із зверень Львівської картинної галереї (про передачу об'єктів у державну власність Міністерства культури України, про укладення договорів оренди на об’єкти між Львівської обласною радою та галереєю мистецтв).

Зазначимо, у переліку об'єктів культурної спадщини є такі пам'ятки національного значення як Підгорецький, Олеський і Золочівський замки, каплиця Боїмів (Львів) та П'ятничанська вежа (Жидачівський район).

Нагадаємо, Львівська обласна рада підготувала проект рішення про передачу у комунальну власність на баланс облради земельних ділянок, на яких знаходяться замки та культурні пам'ятки Львівщини.

Источник

Читайте также
Пошарити у ВК Пошарити у Facebook Пошарити у Twitter Пошарити у ЖЖ Пошарити у ММ Пошарити у Однокласниках

10.10.2017 1:48 | Ольга Рубайло

Поиск:

Поиск
Последние новости города и общества
Орбита Львов в VK
Орбита Львов в Facebook
Орбита Львов в Твиттере
Орбита Львов в Google+
Все права защищены © 2001-2024 Орбита Львов
| XML | RSS
Любое копирование материалов с сайта orbita-lviv.com без ссылки на источник запрещается.