В центре внимания:

Допомагаємо українській молоді відчиняти двері в канадську освіту

Допомагаємо українській молоді відчиняти двері в канадську освіту

Фіналісти проекту беруть участь у Параді з нагоди 150-ліття Канади у Ванкувері разом із українською діаспорою

Цього року ми святкуємо 150-річчя Канади та 125-ліття поселення перших українців у Канаді. Саме з нагоди цих визначних подій організація Open World Learning (OWL) провела масштабний проект — Всеукраїнський національний конкурс «Видатні українці Канади». Старшокласники та студенти українських навчальних закладів створювали відеоролики про видатних канадських українців, котрих самі й обирали. У конкурсі, який тривав близько півроку, взяло участь понад 500 учасників. Усі відео були дуже цікаві та відображали те, скільки душі вклала молодь у свої презентації. Визначити переможців було неймовірно складно. Та все ж обрали 16 фіналістів і півфіналістів, серед котрих є діти героїв «Небесної сотні», загиблих учасників війни на Сході України, діти-біженці, діти-сироти та й самі поранені молоді активісти. Переможці отримали можливість безкоштовно провести місяць у Торонто (провінція Онтаріо) та Ванкувері (провінція Британська Колумбія), вивчаючи англійську мову та знайомлячись з країною та діаспорою.

Допомагаємо українській молоді відчиняти двері в канадську освіту

Переможниці конкурсу під час навчання у Торонто: Діана Горбатюк, Катерина Стародубець та Олена Скалянська

Cпівфінансування для проекту надали партнери в Торонто — Канадсько-український міжнародний фонд підтримки, Міжнародна організація українських громад «Четверта хвиля» та громадський діяч Олександр Романко. Інформаційними спонсорами виступили тижневик «Міст», медіа група «Разом», студії «Контакт» і «Форум ТБ». До речі, «Четверта хвиля» вже не вперше співпрацює з OWL: 2014 року це об’єднання фінансово підтримало літню навчальну програму OWL у Ванкувері «Молодь Майдану», учасниками якої були діти героїв «Небесної сотні» та поранені активісти. У Британській Колумбії підтримку надали Українське товариство Івана Франка, Taste of Ukraine, Річмондська єпархія Української католицької церкви й Українська православна церква в Суррі, а також з численні індивідуальні донори. Саме завдяки усім небайдужим людям стала можливою реалізація цієї ідеї.

Допомагаємо українській молоді відчиняти двері в канадську освіту

Мандрівки студентів Ванкувером

Допомагаємо українській молоді відчиняти двері в канадську освіту

Фіналісти конкурсу у Ванкувері

Допомагаємо українській молоді відчиняти двері в канадську освіту

Подорож на Ніаґарський водоспад

Важливо підкреслити просвітницьку мету проекту — адже здійснюючи пошук інформації про великих українців Канади та створюючи відеороботи, молодь дізналася більше про історію імміґрації, ознайомилася з біографіями десятків відомих людей. Також студенти могли не лише вдосконалити знання англійської мови, а й поспілкуватися з українською діаспорою й отримати незабутні враження від краси Торонто та Ванкувера. Символічною стала зустріч фіналістів у Торонто з відомим журналістом Вахтангом Кіпіані під час його презентації «Історична правда» — сім років пошуків, знахідок і втрат». Одна з тем його доповіді якраз і торкалась історії української імміґрації, і студентам було дуже цікаво про це послухати, адже, за їхніми словами, інформації на цю тему — зовсім обмаль. Більше того — приємним сюрпризом стало побажання студентів, аби тема про життя української діаспори була частиною шкільних програм із історії. Молодь залишилася задоволеною від подорожі, і багато хто повертався додому зі сльозами на очах.
Світлана Комінко, президент OWL, висловлює щиру вдячність партнерам і спонсорам за підтримку, а студентам — за ініціативність. Останні кілька років сотні українців мали змогу приїхати на короткотермінові програми з вивчення мови або довготермінові програми з метою здобуття вищої освіти в Канаді завдяки безкоштовному академічному консалтингу OWL. Організація і надалі невтомно працюватиме над розвитком програм для талановитої української молоді та сприятиме будівництву мосту між Канадою й Україною через освіту. Більше про нас ви можете дізнатися на сайті http://www.owl-study.com
Антоніна Кумка та Таміла Карпик, представники Open World Learning у Торонто

Пряма мова
Олена Скалянська (герой відео — активіст Олександр Романко, виходець із міста Суми, зараз живе у Торонто):
— Мені вчора сказали: «Багато людей, котрі живуть тут роками, не бачили стільки, скільки ти за один тиждень». Перші враження справді захоплювали та надихали. У мене була можливість поспілкуватися зі студентами з Японії, Кореї, Мексики, Бразилії та Венесуели! Стільки нової інформації, граматики, лексики; розмаїті ігри, в які занурюєшся з головою та з насолодою вчиш мову. За тиждень мені вдалося трошки допомогти білоруській діаспорі з підготовкою до Дня Канади, навчитися грати в теніс, порибалити, побачити, як проходять лекції в Університеті Мак-Мастер, побувати в офісі світової корпорації IBM і познайомитись із найпрекраснішою українською діаспорою у Торонто.

Діана Горбатюк (герой відео — Джон Сопінка, суддя Верховного суду Канади):
— Побувати в Канаді для мене — це мрія, яка стала реальністю. Одразу зацікавила ідея, захотілося спробувати свої сили, тим більше, що мене завжди цікавили люди, котрі досягли успіху в житті. Саме виграш у конкурсі надав мені мотивацію просуватися далі та підкорювати нові вершини! Торонто — дуже гарне, з мальовничим озером Онтаріо. Тут дивним чином поєднуюся громади скляних хмарочосів, які виходять за рамки небес і переплітаються з прекрасною зеленню нескінченних парків і краєвидів, від яких неможливо відірвати очей. Я переконалася, що Канада — це країна великих можливостей, якщо ти працюєш і наполегливо ідеш до своїх цілей. Після навчання маю надію повернутись сюди ще!

Анастасія Камінська (герой відео — Петро Яцик, відомий бізнесмен і меценат):
— Саме завдяки привітності та приязності канадців я почувалася по-домашньому комфортно. Тут можу бути впевнена: якщо опинюся сам на сам із великим містом, завжди є люди, котрі простягнуть руку допомоги. Тут поважають думку інших і намагаються ставитися толерантно до всіх, незалежно від віку, статі чи національності. Я отримала неймовірний досвід, мала можливість подорожувати неймовірно прекрасними місцями, спілкуватися з людьми різних національностей і різних поглядів на життя. У моїх уявленнях про все навколо відбувся переворот! І цей догори дриґом світ такий цікавий! І, зрештою, я відкрила те, що об’єднує нас усіх — велике прагнення творити щось велике, яке палає в серцях двох великих націй. І саме це прагнення змушує їх битися в унісон.

Олександр Хабайлюк (герой відео — Іван Пилипів, один із перших українських поселенців у Канаді):
— Цей місяць став переломним у моєму житті. Життя української діаспори, яка допомогла собі та допомагає українській молоді — це приклад того, що можна змінити все. Потрібні велике бажання і згуртованість. Ситуація зародження української діаспори мені нагадує зародження нової нації в теперішній Україні. У нас зараз складне економічне становище, але чи була легко їм, першим еміґрантам? Люди, котрі не втратили своєї здатності допомагати, об’єдналися завдяки складним обставинам, змінили своє життя та погляди на нього, але у серці залишилися щирими, наповнені народною піснею та танцем українцями. Наступним шокуючим кроком стала комбінація природи і хмарочосів. Це просто неможливо передати словами. Я як майбутній архітектор був вражений, наскільки будівлі можуть гармонійно вписуватися в природне середовище, зовсім не навантажуючи його. Загалом багато скла, легкості й естетичного задоволення.

Источник

Читайте также
Пошарити у ВК Пошарити у Facebook Пошарити у Twitter Пошарити у ЖЖ Пошарити у ММ Пошарити у Однокласниках

20.07.2017 20:18 | Ольга Рубайло

Поиск:

Поиск
Последние новости города и общества
Орбита Львов в VK
Орбита Львов в Facebook
Орбита Львов в Твиттере
Орбита Львов в Google+
Все права защищены © 2001-2024 Орбита Львов
| XML | RSS
Любое копирование материалов с сайта orbita-lviv.com без ссылки на источник запрещается.