В центре внимания:

До 2022 року на Львівщині планують залишити лише 7 полігонів ТПВ

До 2022 року на Львівщині планують залишити лише 7 полігонів ТПВ

Про це йдеться у проекті Програми поводження з твердими побутовими відходами у Львівській області на 2017-2022 роки, який є у розпорядженні Варіантів.

До 2022 року на території області працюватимуть 7 полігонів ТПВ із 21 санкціонованого, що діють сьогодні, – йдеться у документі, який розробив департамент розвитку та експлуатації ЖКГ Львівської ОДА.

На діючих сміттєзвалищах Львівщини станом на сьогодні накопичено вже понад 4 мільйони тонн ТПВ, відтак середній відсоток заповнення полігонів становить 70%.

Тому аби оптимізувати систему поводження з ТПВ та унеможливити перевантаженості діючих сміттєзвалищ, облдержадміністрація береться рекультивувати 14 санкціонованих полігонів та ще 154 стихійні сміттєзвалища, що утворились на території районів області.

«В межах Програми заплановано рекультивацію звалищ, подальша експлуатація яких є недоцільною», – йдеться у проекті Програми поводження з ТПВ.

Рекультивують такі сміттєзвалища: у Бродах – до 2019 року, у Бориславі – до 2022 року, у Жидачеві – до 2020 року, у Раві-Руській – до 2019 року, у с. Єлиховочі Золочівського району – до 2022 року, у Миколаєві – до 2020 року, у с. Липники Мостиського району – до 2020 року, у с. Ясева Перемишлянського району – до 2018 року, у Радехові – до 2019 року, у Сокалі – до 2021 року, у Белзі – до 2019 року, у смт. Стара Сіль Старосамбірського району – до 2021 року, в смт. Бориня Турківського району – до 2018 року, а також сміттєзвалище у Грибовичах, яке сьогодні закрите, – до 2022 року.

Зазначимо, розроблених проектів рекультивації не мають 12 із 14 полігонів.

Загальна площа сміттєзвалищ, які повинні рекультивувати і закрити, становить 151,7 га. Також сюди входить і 133,1 га землі, якою зайняті стихійні звалища в області.

Додамо, згідно з останнім звітом департаменту екології та природних ресурсів Львівської ОДА, потребують невідкладної рекультивації 58 сміттєзвалищ області.

Щодо вартості рекультиваційних робіт, то наразі жодних цифр у проекті Програми поводження з ТПВ немає. Джерелами фінансування вказані місцеві, обласний та державний фонди охорони навколишнього природного середовища, ґранти.

Натомість протягом наступних 5 років на території Львівщини облаштують 7 сучасних полігонів ТПВ.

«На об’єктах захоронення ТПВ (на згаданих 7 сучасних сміттєзвалищах, – ред.) будуть встановлені лінії для сортування ТПВ, заплановано обладнання систем дегазації з виробництвом електроенергії. На час дії Програми полігони ТПВ залишаються на балансі комунальних підприємств, обслуговуватимуть їх підприємства комунальної форми власності», – зазначено у проекті.

Сучасні полігони ТПВ облаштують у Стрию (експлуатовуватиме Стрийське МКП), Червонограді (КП «Комунальник»), Буську ( КП «Буськ»), Самборі (СКП «Об’єднане»), у с. Брониця Дрогобицького району (КП «Комбінат міського господарства»), у м. Великі-Мости Сокальського району (КП ЖКГ Великомостівської міськради), а також у Новояворівську (КП «Новояворівськжитло».

До 2022 року на Львівщині планують залишити лише 7 полігонів ТПВ

Про вартість облаштування цих 7 полігонів ТПВ наразі також нічого не відомо, адже у проекті зазначено, що «кошти на реалізацію Програми щорічно виділятимуться при затвердженні (уточненні) показників обласного та місцевих бюджетів на відповідний рік».

Зазначимо, проект Програми поводження з твердими побутовими відходами у Львівській області на 2017-2022 роки наразі не є затверджений. У 2007-2015 рр. у Львівській області діяла обласна Програма поводження з твердими побутовими відходами, яку виконали не повністю.

Источник

Читайте также
Пошарити у ВК Пошарити у Facebook Пошарити у Twitter Пошарити у ЖЖ Пошарити у ММ Пошарити у Однокласниках

13.10.2017 7:59 | Ольга Рубайло

Поиск:

Поиск
Последние новости города и общества
Орбита Львов в VK
Орбита Львов в Facebook
Орбита Львов в Твиттере
Орбита Львов в Google+
Все права защищены © 2001-2024 Орбита Львов
| XML | RSS
Любое копирование материалов с сайта orbita-lviv.com без ссылки на источник запрещается.