В центре внимания:

Заарештували доньку колишнього президента Узбекистану

Заарештували доньку колишнього президента Узбекистану

«Звинувачення Гульнарі Карімовій пред’явлено на підставі зібраних у справі доказів, у т. ч. показів членів організованої злочинної групи, свідків, потерпілих, матеріалів перевірок діяльності підконтрольних організованій групі 14 фірм і 16 офшорних компаній», — йдеться в повідомленні Генеральної прокуратури Узбекистану.
Арештовану доньку покійного президента звинуватили в шахрайстві, приховуванні іноземної валюти, порушенні митного законодавства, правил торгівлі, підробці документів, легалізації доходів, отриманих від злочинної діяльності. «За матеріалами слідства, на території 12 закордонних країн попередньо встановлені легалізовані активи організованої злочинної групи на суму 1,4 млрд USD, 63,5 млн EUR, 27 млн GBP і 18,5 млн CHF», — уточнили у відомстві.
Гульнара Карімова народилася 1972 року. Старша донька президента Узбекистану завжди мало переймалася іміджем ісламської жінки та вважалася світською левицею. 2005-го вона створила дизайнерський бренд GULI, у рамках якого презентувала ювелірні прикраси, авторські колекції одягу й аксесуари. 2010-го була створена лінія натуральної косметики GULI Collection of well-being for Soul & Body, заснована на старовинних рецептурах Авіценни і загалом Сходу. 2012-го була запущена парфумерна лінія GULI, представлена ароматами Mysteriouse і Victorious, у створенні яких брав участь відомий парфумер Бертран Дюшафур, а обличчям чоловічої лінії став відомий турецький актор Халіт Ергенч.
2012 року в США вийшов перший англомовний альбом співачки Googoosha. Вона ще й встигла два роки (2010-2012) пропрацювати послом Узбекистану в Іспанії та представником Узбекистану при Організації Об’єднаних Націй у Женеві. «Було таке відчуття, що країна належить їй», — згадує Джон Коломбо, продюсер із Лос-Анджелеса, який був запрошений в Узбекистан для зйомок музичного кліпу Googooshа.
Казка закінчилася 2012-го. Офіційна спадкоємиця вічного президента Узбекистану перетворилася на «ворога народу». Рустам Іноятов, голова місцевої Служба національної безпеки (СНБ), поклав на стіл її батька досьє з фінансовим компроматом на спадкоємицю та фактами про її поведінку, що не личить правовірній мусульманці. Головне обвинувачення — Гульнара мала намір захопити владу. Googoosha опинилася під домашнім арештом, їй було заборонено користуватися Інтернетом і спілкуватися зі зовнішнім світом, її мікроблог у Twitter був примусово закритий.
Після смерті Іслама Карімова 2 вересня 2016 року Гульнара й її діти не з’явилися на пишному похороні у Самарканді. А Шавкат Мірзіяєв, майбутній лідер країни, висловлюючи в парламенті країни співчуття родині Карімова, навіть не згадав імені Гульнари, так, ніби у покійного Карімова була лише одна донька.
Після цього з’явилися чутки про те, що Гульнару помістили в психіатричну клініку. У листопаді 2016-го — ще більша сенсація: інтернет-ресурси заявили, що Карімова померла від отруєння і того ж дня таємно похована на кладовищі «Мінор» у Ташкенті. Щоправда, пізніше джерело спростувало це повідомлення.
Й ось тепер стало остаточно зрозуміло, що Гульнара Карімова жива. Та нічого втішного немає — вона під арештом і, судячи з усього, постане перед явно несправедливим судом. Чому так сталося — експерти й досі не готові відповісти. Можливо, вся справа в тому, що колишні радянські республіки Середньої Азії давно перетворилися на закриті від світу диктатури, де життя регламентується мало зрозумілими Заходу традиціями.
За 25 років свого правління Іслам Карімов прогнозовано перетворився на такого собі середньовічного хана. Вибори в цій країні давно стали нікому нецікавою формальністю, будь-яка опозиція нещадно придушувалася, президент призначав і звільняв членів уряду та керівників областей і міст на власний розсуд.
Тим більшим шоком стали події 29 серпня минулого року, коли 78-літньому Карімову несподівано стало зле на банкеті, присвяченому вшануванню національної олімпійської збірної. За даними джерел, він, радіючи перемогам спортсменів (узбеки завоювали в бразильському Ріо 13 медалей, чотири з них — золоті), перехиляв келишок за келишком і вочевидь, не розрахував міру — все ж не юний джигіт. За словами свідків, у якийсь момент президент раптово втратив свідомість і впав. Медики констатували смерть.
Одна з найбільших країн Середньої Азії (населення — понад 30 млн осіб) опинилася на порозі непевності та заколотів. Головними претендентами на президентство стали Рустам Іноятов, Шавкат Мірзіяєв, глава кабінету міністрів, і його заступник Рустам Азімов, колишній міністр фінансів і економіки з дипломами Ташкентського університету й Оксфорду, — зійшов з дистанції майже одразу. Свого часу, саме Азімов консультував Гульнару Карімову і допоміг їй заробити чималі статки, що й стало причиною його краху.
У результаті новим президентом став Шавкат Мірзіяєв — права рука попереднього президента, котрий довго був главою Самаркандської області (рідної для Іслама Карімова). Водночас багато експертів припускають, що насправді Узбекистаном досі керує п. Іноятов. Він, як і годиться керівникові спецслужби, людина вкрай непублічна. Відомо, що йому 73 роки, служив у КДБ СРСР, узбецькою спецслужбою керує з 1995-го. За однією з версій, Мірзіяєв насправді є ставлеником Іноятова і танцює під його сопілку.
У цьому випадку арешт Гульнари Карімової цілком зрозумілий — шеф СНБ просто здійснив акт особистої помсти. Можна припустити, що свого часу Googoosha, котра тоді вважалася офіційною спадкоємицею, чимось дуже образила генерала. Як відомо, на Сході образ не забувають, зате вміють довго чекати на помсту.
1 серпня Гульнару Карімову посадили в слідчий ізолятор СНБ.

Ігор Берчак

Источник

Читайте также
Пошарити у ВК Пошарити у Facebook Пошарити у Twitter Пошарити у ЖЖ Пошарити у ММ Пошарити у Однокласниках

03.08.2017 14:19 | Ольга Рубайло

Поиск:

Поиск
Последние новости города и общества
Орбита Львов в VK
Орбита Львов в Facebook
Орбита Львов в Твиттере
Орбита Львов в Google+
Все права защищены © 2001-2024 Орбита Львов
| XML | RSS
Любое копирование материалов с сайта orbita-lviv.com без ссылки на источник запрещается.