В центре внимания:

Закон Колесниченка-Ківалова більше не чинний

Закон Колесниченка-Ківалова більше не чинний

Закон України «Про засади державної мовної політики» від 3 липня 2012-го, який 28 лютого ц. р. Конституційний суд України (КСУ) визнав неконституційним, втратив чинність. Рішення КСУ є обов’язковим, остаточним і таким, що не може бути оскаржене.
Під час розгляду конституційного подання 57-х народних депутатів КСУ встановив, що процедура розгляду та прийняття цього закону проходила з низкою порушень. Зокрема, до другого читання не була підготовлена порівняльна таблиця та висновок профільного комітету парламенту, не було проведено обговорення законопроекту, депутати були позбавлені права на розгляд їхніх правок і пропозицій.
Також КСУ вказав на перебування народних депутатів України під час прийняття закону в місцях, що виключають особисте голосування; блокування народними депутатами України тих, хто виступав; фізичне перешкоджання голосуванню народних депутатів; голосування одних народних депутатів України картками інших, котрі не перебували в залі засідань Верховної Ради (ВРУ) під час голосування.
«КСУ дійшов висновку, що порушення конституційної процедури розгляду та прийняття проекту закону № 9073 під час його прийняття в цілому на вечірньому пленарному засіданні ВРУ 3 липня 2012 року мали системний характер і суттєво вплинули на остаточний результат прийняття закону. Викладене є підставою для визнання закону неконституційним згідно з ч. 1 ст. 152 Конституції України», — йдеться в повідомленні суду.
При цьому в КСУ зазначили, що в цьому випадку у зв’язку з недотриманням процедури розгляду закону конституційному контролю підлягав не зміст закону, а встановлена Конституцією України процедура його розгляду та прийняття.
Як писав «Міст», ініційований Партією реґіонів законопроект «Про засади державної мовної політики» був прийнятий 3 липня 2012-го. Закон набув чинності 10 серпня 2012 року. Він передбачав можливість офіційної двомовності в реґіонах, де чисельність національних меншин перевищує 10 %.

Источник

Читайте также
Пошарити у ВК Пошарити у Facebook Пошарити у Twitter Пошарити у ЖЖ Пошарити у ММ Пошарити у Однокласниках

08.03.2018 16:10 | Ольга Рубайло

Поиск:

Поиск
Последние новости города и общества
Орбита Львов в VK
Орбита Львов в Facebook
Орбита Львов в Твиттере
Орбита Львов в Google+
Все права защищены © 2001-2024 Орбита Львов
| XML | RSS
Любое копирование материалов с сайта orbita-lviv.com без ссылки на источник запрещается.