В центре внимания:

З українських шкіл викинуть весь політичний мотлох?

З українських шкіл викинуть весь політичний мотлох?

Депутати Львівської міської ради оголошують війну політичній рекламі й агітації у школах і дошкільних навчальних закладах. Міські обранці зважилися на такий крок майже за рік до президентських виборів. З такою ініціативою виступили депутати Львівської міської ради від фракції УКРОП. Ігор Телішевський, голова фракції, апелює до закону: «Згідно зі ст. 6 Закону України «Про освіту», одним із принципів освіти в Україні є її незалежність від політичних партій. Ст. 8 цього закону встановлює, що навчально-виховний процес у навчальних закладах є вільним від втручання політичних партій. Тож залучення учнів і студентів до участі в політичних акціях під час навчально-виховного процесу не допускається. У частині другій ст. 17 закону йдеться про те, що у загальноосвітніх навчальних закладах забороняється утворення і діяльність організаційних структур політичних партій. Виходячи з положень ст. 63 Закону «Про освіту», об’єкти освіти і науки, що фінансуються з бюджету, не мають використовуватись не за призначенням».
Місяць тому таку ухвалу прийняли на сесії у Києві (ініціатором були депутати від фракції «Самопоміч»). Ігоря Телішевського обурює те, що чимало міських обранців зачастили в школи з соціальними проектами на кшталт «Роби гімнастику правильно», «Сортуй сміття правильно». Вивішують у класах плакати з практичними порадами, але на видному місці плаката красується портрет депутата і навіть його телефон, логотип партії, контакти його помічників, адреса громадської приймальні. Отже, за добрими намірами депутата ховається відверта політична агітація.
«Не можна заполітизовувати школи та садочки, — наголошує п. Телішевський. — Напередодні виборів там запускають адміністративний ресурс. Навчальні заклади мають виховувати особистість. Якщо депутат хоче відремонтувати у школі клас, подарувати нову техніку, меблі — будь ласка. Але не потрібно на кожному кроці школи вивішувати про це плакати. Не можна використовувати батьків дітей, мовляв, я дарую школі нову техніку, тепер маєте за мене проголосувати».
Андріян Гутник, депутат Львівської міської ради від фракції «Свобода», пообіцяв, що «свободівці» залюбки підтримають на сесії ухвалу, яка нарешті позбавить навчальні заклади політичного сміття. Молоде покоління має опановувати шкільну програму, а не ази брудної політики. «Депутати неодноразово звертали на сесії увагу мера Львова на те, що Інститут просторового розвитку використовує бюджетні кошти на виготовлення друкованої продукції, де є логотип «Самопомочі», — запевняє п. Андріян. — Інший варіант — друкована продукція, оформлена у стилі (колористиці) цієї політичної сили. А вона має шукати гроші на свою рекламу не у міській скарбниці, а в іншому місці».
А що про це думають директори шкіл? Дехто підтримують. Але дехто «не на диктофон» каже, що проти такої ухвали. Їхній аргумент — мажоритарні депутати допомагають школі «вибивати» з бюджету гроші на ремонт фасадів, даху, класів, шкільних туалетів. Окремі депутати лобіюють у мерії проект школи в рамках так званого громадського бюджету. Не бракує політиків, котрі роблять щедрі презенти для школи. «Громадські приймальні у школах та садочках — нонсенс, — погоджується завуч однієї зі шкіл Львова. — Зошити з фото політиків також мені не подобаються. Але якщо якийсь депутат провів у школі соціальну акцію для дітей, подарував їм канцелярські товари, то чому на цих презентах не має бути логотипу політичної сили, яку представляє депутат. Ніхто ж не примушує їхніх батьків голосувати за цього депутата».

Марія Доротич, «Високий Замок»

Источник

Читайте также
Пошарити у ВК Пошарити у Facebook Пошарити у Twitter Пошарити у ЖЖ Пошарити у ММ Пошарити у Однокласниках

29.03.2018 10:11 | Ольга Рубайло

Поиск:

Поиск
Последние новости города и общества
Орбита Львов в VK
Орбита Львов в Facebook
Орбита Львов в Твиттере
Орбита Львов в Google+
Все права защищены © 2001-2024 Орбита Львов
| XML | RSS
Любое копирование материалов с сайта orbita-lviv.com без ссылки на источник запрещается.