В центре внимания:

Книга про Янівський цвинтар у Львова стала однією із кращих історичних книг Польщі

Про це повідомляє Польське радіо.

Лауреатами конкурсу «Історична книжка року» у Польщі на найкращу публікацію, присвячену історії Польщі в XX столітті, стали Ришард Томчик та Барбара Патлєвич за публікацію про Янівський цвинтар у Львові та професор Ґжеґож Мотика за книгу «Волинь ’43».

Зокрема, Ришард Томчик та Барбара Патлєвич нагороду журі отримали в категорії «Найліпша наукова книжка, присвячена історії Польщі та поляків у XX столітті» за книжку «Янівський цвинтару у Львові. Польська національна спадщина».

Як розповіла Барбара Патлєвич, «Янівський цвинтар у Львові відкрито у 1883 році. Там є, зокрема, могила відомого допомогою бідним римо-католицького митрополита Львівського архієпископа Юзефа Більчевського – у 2005 році папа римський Бенедикт XVI оголосив його святим. Там знаходяться також могили жертв польсько-українських боїв за Львів 1918-1920 років, серед яких є як польські солдати, так і вояки Української галицької армії».

Натомість у своїй книжці «Волинь ‘43» професор Ґжеґож Мотика, історик, керівник Інституту політичних досліджень Польської академії наук, аналізує діяльність ОУН-УПА з погляду поляків.

«Читаючи документи ОУН можна дійти висновку, що її члени розуміли, що вони коять страшні речі. Можна також побачити, що члени ОУН і УПА мали клопіт з поясненням українському населенню, чому потрібно вбивати польських сусідів. Українці, в основному, підтримували ідею незалежної держави, але водночас з певною обережністю ставилися до антипольських чисток, сенсу яких не розуміли», – зазначає Ґжеґож Мотика.

Источник

Читайте также
Пошарити у ВК Пошарити у Facebook Пошарити у Twitter Пошарити у ЖЖ Пошарити у ММ Пошарити у Однокласниках

25.11.2017 7:50 | Ольга Рубайло

Поиск:

Поиск
Последние новости города и общества
Орбита Львов в VK
Орбита Львов в Facebook
Орбита Львов в Твиттере
Орбита Львов в Google+
Все права защищены © 2001-2024 Орбита Львов
| XML | RSS
Любое копирование материалов с сайта orbita-lviv.com без ссылки на источник запрещается.