В центре внимания:

Медична реформа: сімейний лікар вирішуватиме, чи варто пацієнту звернутися до іншого спеціаліста

Про це повідомила прес-служба Міністерства охорони здоров'я України.

Міністерства охорони здоров'я склало порядок надання первинної медичної допомоги, який регламентує роботу терапевтів, педіатрів та сімейних лікарів, дає чіткий перелік послуг закладів надання первинної медичної допомоги.

Зазначимо, 30 січня цього року набув чинності закон України про медичну реформу: медична допомога більше не прив’язана до місця прописки, а кожен українець може вибрати терапевта, педіатра або сімейного лікаря у будь-якому медичному закладі безкоштовно.

Відтак, згідно із документом, терапевти, педіатри та сімейні лікарі спостерігатимуть за станом здоров’я пацієнтів, ставитимуть діагнози та лікуватимуть найбільш поширені хвороби, травми, отруєння. За потреби лікар дає направлення до фахівця вторинної чи третинної допомоги – лора, ендокринолога, хірурга тощо.

Сімейний лікар також надаватиме невідкладну допомогу при гострому розладі фізичного чи психічного здоров’я, якщо не потрібно екстреної, спеціалізованої або високоспеціалізованої меддопомоги.

Оптимальний обсяг практики для сімейного лікаря складає 1 800 пацієнтів, терапевта – 2 000, педіатра – 900.

Також лікарі самі прийматимуть рішення, чи виїжджати до пацієнта додому, натомість служба "швидкої" працюватиме у звичному режимі.

На вихідних більшість лікарень не працюватимуть повний робочий день, однак лікарі можуть утворити черговий кабінет, де будуть приймати пацієнтів поза визначеними годинами прийому, а також у вихідні, святкові та неробочі дні.

Нагадаємо, з 1 квітня в Україні стартує національна кампанія з вибору сімейного лікаря.

А у середині березня в Україні скасували талони на прийом до лікаря та медкарти студентів. Також Міністерство охорони здоров'я оприлюднило покрокову інструкцію з вибору сімейного лікаря.

Источник

Читайте также
Пошарити у ВК Пошарити у Facebook Пошарити у Twitter Пошарити у ЖЖ Пошарити у ММ Пошарити у Однокласниках

27.03.2018 20:38 | Ольга Рубайло

Поиск:

Поиск
Последние новости города и общества
Орбита Львов в VK
Орбита Львов в Facebook
Орбита Львов в Твиттере
Орбита Львов в Google+
Все права защищены © 2001-2024 Орбита Львов
| XML | RSS
Любое копирование материалов с сайта orbita-lviv.com без ссылки на источник запрещается.