В центре внимания:

Національні меншини і державна мова

Національні меншини і державна мова

Цій темі присвячена стаття Генерального секретаря Ради Європи Турбйорна Ягланда. Її український переклад оприлюднила 6 жовтня інтернет-газета «Європейська правда». Йдеться, як не важко зрозуміти, про суперечності між Україною та кількома сусідніми з нею державами щодо мовних положень закону «Про освіту».

Турбйорн Ягланд підтримав рішення Петра Порошенка віддати новий український закон на вивчення Венеціанській комісії, а також висловив свою думку з приводу документу: «…Меншини в Європі повинні вільно володіти державною мовою тієї держави, де вони мешкають. Це – життєво важливо для їхньої повної участі в суспільстві. А отже, держава повинна використати всі засоби, необхідні для того, щоб вони могли її вивчити».

Водночас, за словами Генсека Ради Європи, Україна в будь-якому випадку зобов’язана забезпечити національним меншинам право та можливість користуватися їхньою рідною мовою. Він нагадав при цьому про юридичні інструменти, що забезпечують права меншин: Європейська конвенція з прав людини, Європейська хартія регіональних мов та мов меншин, а також Рамкова конвенція Ради Європи про захист національних меншин.

Нагадаємо, що за новим законом «Про освіту» з 5 класу для дітей, які належать до нацменшин, навчання у школах буде здійснюватися лише українською мовою.

Источник

Читайте также
Пошарити у ВК Пошарити у Facebook Пошарити у Twitter Пошарити у ЖЖ Пошарити у ММ Пошарити у Однокласниках

06.10.2017 21:51 | Ольга Рубайло

Поиск:

Поиск
Последние новости города и общества
Орбита Львов в VK
Орбита Львов в Facebook
Орбита Львов в Твиттере
Орбита Львов в Google+
Все права защищены © 2001-2024 Орбита Львов
| XML | RSS
Любое копирование материалов с сайта orbita-lviv.com без ссылки на источник запрещается.