В центре внимания:

"Наш край": закордонні кредитори хочуть запровадити зовнішнє управління Україною

Розуміючи розміри боргів, які необхідно повертати протягом найближчих трьох років кредиторам (16 млрд дол. США), влада готова поступитись навіть суверенітетом, аби отримати кошти на продовження панування замість проведення реформ для людей.

Про це повідомила прес-служба "Нашого краю".

Цього разу директор МВФ Крістін Лагарт дуже своєрідно "закликала" офіційний Київ пришвидшити реформи. Голова МВФ підтвердила готовність співпрацювати, але замість цього висунула 20 пунктів вимог з конкретними датами виконання до української сторони. Серед вимог: призначення нового голови НБУ, оновлення складу ЦВК, формування Антикорупційного суду, в якому суддів повинні призначати рада експертів без будь-якого права вето з боку української судової або виконавчої влади. Одна з важливих вимог – підвищення тарифів на газ для населення.
У відповідь на вимоги МВФ стосовно газового питання з боку влади ми чуємо протилежні заяви. З одного боку влада обіцяє, що уряд "врегулює ціни на газ", а з іншого – українців запевняють, що до завершення опалювального сезону ціна не буде змінюватись. А потім урядовці додають зайвого популізму та обіцяють компенсувати зміни ціни "посиленим соціальним захистом", натякаючи на майбутнє збільшення тарифу на газ та на можливу компенсацію у вигляді збільшення субсидії. Нагадуємо, що так чи інакше, гроші громадян та бюджету опиняться у кишенях газових олігархів, які знов збагатяться на нових цінах на газ. Але питання залишається відкритим – чи буде змінюватись ціна на газ для домогосподарств, що чекати людям?
Слід враховувати складність ситуації – на 2018-2020 рр. припаде пік виплат Україною своїх боргів закордонними кредиторами. У найближчі три роки уряд і НБУ повинні заплатити за зовнішніми боргами $16 млрд. Українська влада розраховує, що вже в квітні зможе отримати черговий транш від Міжнародного валютного фонду.
Нацбанк вже заявив, що розраховує отримати надходження від МВФ коштів на суму близько $2 млрд. Окрім того, Нацбанк розраховує на отримання урядом кредитів від ЄС та Світового банку. Владі ці гроші потрібні, щоб мати хоч якісь міжнародні резерви для стабілізації гривні. Останні роки уряд брав гроші для покриття своїх популістських обіцянок, але тепер настав час їх не просто віддавати, а ще додатково шукати кошти для подальшого виживання, підтримки економіки, виконання соціальних гарантій.
Уряд не готовий йти на зовнішні ринки і там брати кредити, тому що відсотки за кредитами будуть захмарні. Залишається брати кредити у МВФ, тому саме зараз МВФ висуває неприкриті ультимативні вимоги української владі, демонструючи намагання взяти владу України під свій контроль.
По-перше, вони вимагають підвищити ціну на газ для українців, тим самим беручи під контроль соціально-економічну політику українського уряду.
А по-друге, кредитори вимагають отримати у створюваному Антикорупційному суді право для іноземних експертів блокувати призначення українських суддів. А це вже контроль над судовою гілкою влади.
"Наш край" вимагає від влади не створювати прецедент з введенням зовнішнього керування країною та зберегти український суверенітет. Уряд повинен відмовитись постійно розраховувати на зовнішню фінансову допомогу та розробити план визволення України з кредитної залежності. Олігархи не мають права збагачуватись на бюджетних фінансових потоках коштом міжнародних кредитів уряду, за які потім розплачуються пересічні українці. Тільки реальні кроки щодо визволення України з кредитного ярма дозволять побудувати конкурентну, незалежну та ефективну економіку.
Окрім того, партія вимагає від влади припинити спекуляції навколо газового питання та припинити вводити в оману українців. Не можна тримати людей у постійній напрузі. "Наш край" закликає уряд негайно надати детальні роз’яснення щодо планів зі зміни тарифів на газ для населення. Люди мають право знати, що на них очікує.

Источник

Читайте также
Пошарити у ВК Пошарити у Facebook Пошарити у Twitter Пошарити у ЖЖ Пошарити у ММ Пошарити у Однокласниках

05.02.2018 19:48 | Ольга Рубайло

Поиск:

Поиск
Последние новости города и общества
Орбита Львов в VK
Орбита Львов в Facebook
Орбита Львов в Твиттере
Орбита Львов в Google+
Все права защищены © 2001-2024 Орбита Львов
| XML | RSS
Любое копирование материалов с сайта orbita-lviv.com без ссылки на источник запрещается.