В центре внимания:

На Львівщині редактор колишньої комунальної газети приховує інформацію про використання бюджетних коштів

На Львівщині редактор колишньої комунальної газети приховує інформацію про використання бюджетних коштів

На початку минулого тижня ми надіслали до редакції колишньої комунальної газети «Воля народу» інформаційний запит з проханням надати нам документи про комунальне майно, яке має знаходиться у власності редакції, а саме автомобілі, які належали власності редакції газети. Однак головний редактор колишньої комунальної газети, член Національної спілки журналістів України Микола Іванців інформацію про використання бюджетних коштів, вирішив приховати. Як відомо, газета «Воля народу» у 2016 році взяла участь у процесі роздержавлення: вже офіційно стало приватним підприємством.

У своєму запиті на ім’я головного редактора газети, я попросив надати інформацію відповідно до ст. 34 Конституції України, ст. 5 Закону «Про інформацію», частини 5 статті 6 Закону України «Про доступ до публічної інформації» про те: 1. Скільки редакційних автомобілів перебували/-ють у власності редакції районного часопису «Воля народу»? Які саме автомобілі (марка, об’єм двигуна, рік випуску, їх кількість)? 2. Надати інформацію, які саме автомобілі є справними, або списаними станом на 14 серпня 2017 року. 3. Де знаходяться справні, а куди поділись списані автомобілі редакції «Воля народу», які раніше належали комунальній власності редакції газети «Воля народу»? 4. У зв’язку з шляхом перетворення комунального підприємства «Редакція Буської районної газети «Воля народу» у «приватне підприємство «Медіа центр «Над Бугом», чи були у 2016 році та до 12 серпня 2017 року підготовлені документи про передачу комунальних автомобілів із балансу редакції газети «Воля народу» на баланс Буської районної ради? Якщо так, надати відповідний офіційний документ. 5. Яка сума коштів щомісяця (за 2015-2016 роки) йшла на оплату пального (на утримання) редакційного(-их) автомобілів? Надати відповідний документ.
Як бачимо, я поцікавився використанням державних коштів та майна за час перебування редакції у комунальній власності. Однак на наш запит головний редактор вже приватного підприємства М.Іванців, член Національної спілки журналістів України, очевидно законів не знає, бо відповідь його нас здивувала і викликала ще більше питань. А головне – редактор-журналіст з багатолітнім досвідом роботи не вміє оформляти документи на офіційному бланку, бо відповідь, яка прийшла на мій запит мала лише текст, без жодних вихідних даних.
Подаємо відповідь:
«Громадянину України Роману Матвіюку
На ваш запит на отримання інформації повідомляю наступне.
1.Комунальному підприємству (КП) «Редакція Буської районної газети «Воля народу» станом на 12.06.17 належав автомобіль (один) «Мазда-626», 1986 р.в., об’єм двигуна 2.0.
2.Автомобіль «Мазда-626», який належав КП, станом на 12.08.17 є несправним.
3. Оскільки КП належав лише один транспортний засіб, який є несправним, питання щодо «де знаходяться справні, а куди поділись списані автомобілі редакції «Воля народу», які раніше належали комунальній власності редакції газети «Воля народу», є недоречним?
4. У зв’язку з перетворенням КП у ПП «Медіа-центр «Над Бугом» документи про передачу комунальних автомобілів із балансу редакції газети «Воля народу» на баланс Буської районної ради не були підготовлені, бо, по-перше, «комунальних автомобілів» у нас не було; по-друге, закон про реформування (ст.9) передбачає передачу у власність безоплатно майна, що на момент набрання чинності цим законом перебувало на балансі редакції (майно надане редакції засновниками (співзасновниками) друкованого ЗМІ та редакції у користування, та майно, придбане трудовим колективом редакції, зокрема автомобіль «Мазда-626»). Це підтверджено рішенням ІІІ сесії Буської районної ради від 18 лютого 2016 р.
5. Щодо утримання редакційного автомобіля, то воно здійснювалося за кошти підприємства. Бюджетні кошти, які отримувала редакція Буської районної газети «Воля народу» у минулі роки, витрачались лише на компенсацію частини заробітної плати працівникам, про що щорічно керівник редакції звітував на сесії районної ради.
Директор ПП «Медіа-центр «Над Бугом» М.Іванців»
На Львівщині редактор колишньої комунальної газети приховує інформацію про використання бюджетних коштівЯк бачимо, на наше прохання у запиті, редактор відповів, що є один транспортний засіб, і той вже не справний. А де ж той самий не справний подівся? Коли, чому і при яких обставинах він став не справним? Де відповідний акт про списання комунального майна? Редактор колишньої комунальної газети так і його не надав.
Йдемо далі. На питання №3, М.Іванців відповідає: «Оскільки КП належав лише один транспортний засіб, який є несправним, питання щодо «де знаходяться справні, а куди поділись списані автомобілі редакції «Воля народу», які раніше належали комунальній власності редакції газети «Воля народу», є недоречним?». Хм…, а чому питання є не доречним, стає не зрозуміло, адже той сам автор відповіді ставить знак питання (?). Я запитався у запиті чітко, де дівся списаний автомобіль чи автомобілі, які-ий вже несправний, але знову моє питання ігнор. Що приховує М.Іванців?

Далі ще смішніше, але ми це передбачили. Редактор М.Іванців відповідає у запиті, що «У зв’язку з перетворенням КП у ПП «Медіа-центр «Над Бугом» документи про передачу комунальних автомобілів із балансу редакції газети «Воля народу» на баланс Буської районної ради не були підготовлені, бо, по-перше, «комунальних автомобілів» у нас не було; по-друге, закон про реформування (ст.9) передбачає передачу у власність безоплатно майна, що на момент набрання чинності цим законом перебувало на балансі редакції (майно надане редакції засновниками (співзасновниками) друкованого ЗМІ та редакції у користування, та майно, придбане трудовим колективом редакції, зокрема автомобіль «Мазда-626»). Це підтверджено рішенням ІІІ сесії Буської районної ради від 18 лютого 2016 р.».
Знову дивина та й годі: комунальному підприємству належить автомобіль, а відповідних документів про передачу, акт про списання через несправність, чомусь немає… Але вкотре наголошу: ми це передбачили таку відповідь, бо ще напередодні відправлення запиту проконсультувались з київськими медіа-експертами, чи повинні бути такі документи. І так, вони повинні бути! Це називається – передавальний акт, у будь якому випадку, чи це автомобіль несправний, чи робочий, чи давно списаний, документ на нього має бути! Редакція такого документа не має, бо вони «не були підготовлені»….
На Львівщині редактор колишньої комунальної газети приховує інформацію про використання бюджетних коштівІ насамкінець: на остання питання, нам відповіли: «Щодо утримання редакційного автомобіля, то воно здійснювалося за кошти підприємства. Бюджетні кошти, які отримувала редакція Буської районної газети «Воля народу» у минулі роки, витрачались лише на компенсацію частини заробітної плати працівникам, про що щорічно керівник редакції звітував на сесії районної ради». При чому офіційного документа про використання бюджетних коштів так і не було надано на наше прохання, що вважається грубим порушенням чинного законодавства.
У відповіді на наш запит у Буську районну раду нам відповіли наступне: «Бухгалтерський облік (у тому числі, облік основних засобів) редакція Буської районної газети «Воля народу» вела окремо. Виконавчий апарат районної ради такими повноваженнями не наділений і такі повноваження йому делеговані не були. Тому, надати інформацію про кількість належних редакції Буської районної газети «Воля народу» транспортних засобів, їх марку, об’єм двигуна, рік випуску, технічний стан, місцезнаходження, витрати на їх утримання, а також копії відповідних первинних документів (пункти 1, 3, 5, частково пункт 2 запиту) не можемо, оскільки не є володільцями такої інформації. Інформацію з цих питань, враховуючи Ваше звернення з аналогічним запитом до редактора часопису «Воля народу» М.Іванціва, Вам надасть останній».
Але той «останній», на жаль, не знає Законів, бо повну відповідь, так і не надав. Документів немає…
У свою чергу, я, як головний редактор сайту «Буський медіа портал», який підтримується виключно на кошти міжнародного гранту (відповідь М.Іванціву), буде надсилати скарги до відповідних органів щодо не надання ПОВНОЇ, ВИЧЕРПНОЇ І ДОСТОВІРНОЇ інформації щодо використання бюджетних коштів.
Роман МАТВІЮК,
власник сайту Буський медіа портал

Источник

Читайте также
Пошарити у ВК Пошарити у Facebook Пошарити у Twitter Пошарити у ЖЖ Пошарити у ММ Пошарити у Однокласниках

21.08.2017 13:20 | Ольга Рубайло

Поиск:

Поиск
Последние новости города и общества
Орбита Львов в VK
Орбита Львов в Facebook
Орбита Львов в Твиттере
Орбита Львов в Google+
Все права защищены © 2001-2024 Орбита Львов
| XML | RSS
Любое копирование материалов с сайта orbita-lviv.com без ссылки на источник запрещается.