В центре внимания:

На літній час перейшли. Та чи воно нам треба?

На літній час перейшли. Та чи воно нам треба?

Доба неділі, 25 березня, стане для українців, як і для мешканців багатьох інших країн, на одну годину коротшою. Висловлюючись офіційною мовою, згідно з постановою Кабінету міністрів, перехід на літній час в Україні вже понад 20 років поспіль здійснюється в останню неділю березня. Отож, цієї ночі о 3:00 належало перевели стрілки на годину вперед так, щоб після цього годинники показували 4:00. Зрозуміло, що більшість людей спеціально для цього не прокидаються, а здійснюють цю маніпуляцію звечора чи вранці. А хтось навіть ще пізніше.

Прийнято вважати, що ідея переходу на літній належить американському політику Бенджаміну Франкліну. Ще у 1784 році він запропонував заощаджувати на свічках, використовуючи ранкове сонячне світло. Для цього, на його думку, потрібно було перевести годинник. Однак втілювати цей задум на державному рівні почали лише у 1916 році.

Свічки давно перестали служити для освітлення приміщень, однак і надалі на літній час переходять десятки країн світу, в тому числі всі європейські. Відмовилися від використання літнього часу Японія, Китай, Індія, Сінгапур і низка інших. Хотіли зробити це й в Україні шість років тому. Однак у Верховній Раді не змогли узгодити, в якому ж часовому поясі краще залишитися – у «зимовому» чи «літньому». Вітак прийняли Соломонове рішення і залишили все без змін.

Однак аргументи за скасування шарпанини із стрілками, до якої вдаємося двічі на рік, залишилися. Ось основні з них: з введенням нових технологій це не дає відчутної економії електроенергії, переведення годинника негативно позначається на роботі транспорту й підвищує аварійність, виникає збій у біоритмі людського організму, що викликає дискомфорт чи навіть проблеми із здоров’ям.

Источник

Читайте также
Пошарити у ВК Пошарити у Facebook Пошарити у Twitter Пошарити у ЖЖ Пошарити у ММ Пошарити у Однокласниках

25.03.2018 12:20 | Ольга Рубайло

Поиск:

Поиск
Последние новости города и общества
Орбита Львов в VK
Орбита Львов в Facebook
Орбита Львов в Твиттере
Орбита Львов в Google+
Все права защищены © 2001-2024 Орбита Львов
| XML | RSS
Любое копирование материалов с сайта orbita-lviv.com без ссылки на источник запрещается.