В центре внимания:

Оксана Сорока: «Надлишок і недостача сонця — це погано»

Оксана Сорока: «Надлишок і недостача сонця — це погано»

Улітку дуже багато людей скаржаться на погане самопочуття. Через різку зміну погоди у багатьох «скаче» тиск. Оксана Сорока, завідувач кардіологічного відділення № 1 Львівського обласного державного клінічного лікувально-діагностичного кардіологічного центру, розповіла про причини таких проблем.

З 11.00 до 17.00 слід ховатися від сонця
— Усе більше людей влітку скаржаться на погане самопочуття, зокрема через проблеми із тиском. Чому збільшується кількість таких випадків?
— Улітку збільшується сонячна радіація. Її вплив на організм супроводжується підвищенням артеріального тиску. Коли люди мають проблеми з тиском, ендокринологічні патології, тобто цукровий діабет, ниркові проблеми, наднирників, їхній стан погіршується. Люди зі зайвою вагою також мають проблеми, тому що тоді порушується обмін речовин, що супроводжується підвищеним тиском. Маленьким діткам не бажано бути під прямим сонячним промінням через будову їхньої шкіри. У них недостатня кількість мелатоніну — речовини, яка захищає від проникнення промінчиків. І в них удвічі тонший шар епідермісу. Відповідно, сонячне проміння набагато глибше проникає. Це супроводжується опіками, підвищенням температури тіла, тепловими ударами.
— Розкажіть, що робити люди, щоб не допустити серйозних наслідків через підвищений артеріальний тиск…
— Люди, котрі мають проблеми з тиском, мають уранці його вимірювати в один і той самий час. У дні, коли є підвищена температура повітря, так звані магнітні бурі, треба виміряти тиск перед тим, як вийти з дому, покласти до кишені препарати, які постійно вживають. По-друге, обов’язково взяти щось легке на голову — шапочку, капелюх, користуватися сонцезахисними кремами і окулярами. І бажано з 11.00 до 17.00 не перебувати під прямими сонячними променями. Тобто, всі справи потрібно за можливості зробити до 11.00, або вже після п’ятої вечора. Крім цього, не зловживати жирною та гострою їжею, а також мати при собі завжди пляшечку якоїсь рідини, бажано мінеральної негазової води або несолодкого компоту.
— За яких ознак не можна тягнути й обов’язково потрібно звернутися до лікаря?
— Коли не вдається внормувати тиск прийомом своїх звичних препаратів, тоді потрібно піти на консультацію або до сімейного лікаря, або до кардіолога. Крім цього, під час ургентних станів, коли людина довший час перебувала на повітрі або під прямими сонячними променями і відчула після цього прискорене серцебиття, підвищення температури, тоді потрібно терміново звертатися або у поліклініку, або викликати «швидку допомогу». До того часу, як вона приїде, бажано сховатися в тінь, звільнитися від щільного одягу, багато пити, якщо є змога, прийняти прохолодний душ. Було б дуже добре, якщо б хтось був із цією людиною. Сонячний удар може супроводжуватися навіть не підвищенням температури. Коли людина старша, або перенесла інсульти, то у неї може піднятися тиск, вона може відчувати запаморочення, нудоту. У таких випадках потрібно відразу звертатися до лікаря.
— Якщо ігнорувати погане самопочуття і не звертатися до фахівців, які це може мати наслідки?
— Інфаркти та інсульти. Адже якщо є атеросклеротична бляшка, то підйом тиску може її завернути. Відповідно, орган, який живиться цією судиною, не отримує достатньої кількості крові. Це супроводжується спочатку знекровленням, а потім відмиранням, тобто інфарктом. Щоб цього не допустити, потрібно вчасно звертатися до лікарів і стежити за тиском. Усі ми є частиною природи. Є так звані магнітні бурі, коли є збурення на Сонці. Хтось таке відчує за день до того, хтось — днем після. Є навіть наукові роботи, які доводять, що зростає кількість інфарктів та інсультів у добу після збурень на Сонці. Ніхто не може знати, як його організм відреагує, тому краще самому за цим стежити.

Пацієнтів не бракує весь рік
— У вашому відділенні є 60 ліжко-місць. У який період року найбільше пацієнтів?
— Найчастіше до нас звертаються за допомогою в осінньо-весняний період. Кінець жовтня, листопад, коли організм переходить від тепла на холод. А потім — кінець лютого-березень, коли організм виснажений за зиму. Але хворих пацієнтів вистачає цілий рік. Влітку звертаються і старші, і молодші люди. У них є й хронічні захворювання, які можуть загостритись на фоні тривалого перебування на сонці та фізичного навантаженні, і після перенесених інфекцій. Також є гіпертоніки, старші люди з серцевою декомпенсацією.
— Скільки часу у середньому люди перебувають у лікарні?
— Це індивідуально, але згідно з протоколом дається 10-14 днів, щоб стабілізувати стан людини. Буває так, що пацієнтів доводиться лікувати і довше. Але загалом 14 днів — період, за який маємо допомогти людині. Та буває, що стан погіршується, незважаючи на всі групи препаратів, максимальні дози. Тоді проводимо глибші, точніші дослідження, щоб встановити причину погіршення.

У спеку потрібно вживати 2-2,5 л води
— Чи є для груп людей із проблемами з тиском якісь застереження щодо вживання певних видів продуктів?
— Саме сонячне проміння впливає позитивно. Воно має бактерицидну дію, підвищує імунітет та загартовує організм. Проміння сприяє виготовленню ендорфіну — гормону радості. Люди, котрі перебувають на сонці, рідко мають поганий настрій і рідко сваряться. Але коли забагато проміння, це призводить до побічних дій. Щодо харчування, то у спеку потрібно уникати жирного, гострого, тобто їжі, яка викликає додаткове навантаження на організм. Треба пити до 2-2,5 л рідини, якщо немає протипоказання. Деякі захворювання обмежують вживання рідини. Про це завжди повідомляє лікар. До прикладу, люди з важкою серцевою недостатністю мають такі обмеження. Всі інші повинні багато пити. Це не обов’язково має бути вода. Можна вживати соки, морси. Але потрібно пити рідину, адже йде багато випаровування, багато видихаємо, відповідно, щоб не було згущення крові, яке, своєю чергою, призводить до утворення тромбів і закупорення судин.
— А щодо фізичних навантажень. Коли і яким спортом можна займатися людям із проблемами з тиском?
— Особливих вправ немає. Але всі навантаження повинні бути або у ранкові, або у вечірні години, коли немає підвищеної температури повітря. В обідній час категорично протипоказані будь-які фізичні навантаження. Йдеться не лише про заняття спортом. Люди, особливо любителі дачі, зловживають роботою на грядках. Вони хочуть встигнути якнайбільше, поки ще є сонечко. Але потрібно працювати, коли немає спеки. В обід вони не повинні бути ні на грядках, ні на вулиці, ні у полі.

Людина має рухатись, але не перестаратися
— Чи помолодшали проблеми з тиском?
— Проблеми з тиском помолодшали і помолодшали проблеми з ішемічною хворобою серця. Звертаються до нас тепер і люди з набагато молодшої категорії. Але обмеження для всіх — однакові! Так, людина має рухатися, ходити, але це має бути адекватно — не так, щоб вона падала з ніг. Потрібно намагатися, навіть людям, котрі мали ішемічну хворобу серця, вранці й увечері прогулятися. Навантаження повинні бути, але дозовані! Не можна так, що людина йде, падає, бо мусить пройти, до прикладу, 4 км.
— Чому у людей, котрі ніколи не страждали від тиску, може розвинутися гіпертонічна хвороба?
— Важливим є не лише підвищення температури повітря, а й вологість та атмосферний тиск. Ці чинники впливають найбільше. Навіть якщо температура повітря недуже висока, але є вологість, то кількість людей, котрі звертаються за медичною допомогою, збільшується. Гіпертонічна недуга розвивається, тому що сонячне проміння проникає через шкіру. Це призводить до підвищення температури тіла, розширюються судини, підвищується артеріальний тиск. Відповідно може виникати головний біль, запаморочення, можлива блювота, нудота, біль за грудиною. Якщо є проблеми з атеросклерозом, то можуть бути речі, зумовлені цією недугою. Стенокардія може перейти зі стабільної у нестабільну, може розвинутися гострий інфаркт міокарда, якщо є церебральні судини, то може статися інсульт. Також надмір сонячної активності негативно впливає на людей із патологією нервової системи. У них можуть загострюватися хронічні захворювання. Йдеться про збудливість та агресивність. Тобто, усе добре в міру. Нестача сонячного проміння є шкідливою, бо завдяки сонцю у нас виробляється вітамін D, укріплюється кісткова система, підвищується імунітет, і це позитивно впливає на щитовидну залозу, нирки та наднирники. А негативний вплив, коли людина занадто довго перебуває під сонцем, — це тепловий, сонячний удари, опіки, підвищення артеріального тиску.
Розмовляла Надія Сапіга, ZIK

Источник

Читайте также
Пошарити у ВК Пошарити у Facebook Пошарити у Twitter Пошарити у ЖЖ Пошарити у ММ Пошарити у Однокласниках

10.08.2017 20:03 | Ольга Рубайло

Поиск:

Поиск
Последние новости города и общества
Орбита Львов в VK
Орбита Львов в Facebook
Орбита Львов в Твиттере
Орбита Львов в Google+
Все права защищены © 2001-2024 Орбита Львов
| XML | RSS
Любое копирование материалов с сайта orbita-lviv.com без ссылки на источник запрещается.