В центре внимания:

Олег Хавронюк: «Українські підприємства готові до «завоювання» Канади»

Олег Хавронюк: «Українські підприємства готові до «завоювання» Канади»

Як писав «Міст», угода про зону вільної торгівлі (ЗВТ) між Канадою й Україною вже набула чинності. Тепер споживачі на обох берегах Атлантики мають відчути падіння цін та збільшення вибору автомобілів, одягу, взуття, продуктів харчування, меблів та багатьох інших товарів. Про те, як українським виробникам пробитися на ринок Канади, які товари користуватимуться найбільшим попитом, та що чекає на Угоду у майбутньому, розповів Олег Хавронюк, перший секретар із економічних питань Посольства України в Канаді.
— Розкажіть, що передбачає угода про ЗВТ між Україною та Канадою?
— Це несиметрична угода, головне у якій — негайне скасування приблизно 98 % тарифних мит для українських товарів, що імпортуються до Канади. Виняток становлять лише 108 категорій товарів агропромислового комплексу. Якщо їх згрупувати, то це — сир, м’ясо птиці, масло, набіл, яйця та продукти з них. Ці товари проходитимуть у межах глобальних канадських тарифних квот.
— Що таке «у межах глобальних квот»?
— Канада визначає кількість кожного товару з цього переліку, яку дозволяє імпортувати, й розділяє ці квоти між канадськими компаніями-імпортерами. Далі підприємці самі обирають, з якої країни постачати продукцію. Тому для торгівлі цими чутливими категоріями необхідно насамперед шукати внутрішніх партнерів у Канаді.
— Решту 98 % можна завозити необмежено?
— Так, імпорт відбувається без квот, питання лише у конкурентоспроможності української продукції на канадському ринку.
— Що квотує Україна?
— Морожену свинину та сало. Певні обмеження торкнуться також поставок м’яса птиці, маргарину та сиру. Окрім цього, Україна повністю вивела з-під дії угоди цукор. Обмежень по решті товарів після завершення перехідного періоду не передбачено.
— У чому несиметричність цієї угоди?
— У тому, що Канада з 1 серпня скасувала 98 % імпортних мит для української продукції, а Україна позбулася мит «усього» на 72 % товарів із Канади. Решта лібералізації відбуватиметься впродовж семи років, поки врешті-решт також не дійдемо до 98 %.
— Чи збільшився за останні півроку інтерес українських підприємців до Канади?
— І дуже стрімко. Лише за січень ц. р. кількість звернень українських виробників до Посольства перевищила їхнє загальне число за весь попередній рік.
— Який зараз загальний обсяг двосторонньої торгівлі?
— Стоном на 2016 рік торгівля між нашими країнами складала 246 млн CAD у товарах і 126 млн CAD у послугах. Однак, за перші п’ять місяців ц. р. наш експорт зріс на 73 %, досягши 19,5 млн CAD. Це дуже добре, враховуючи, що за весь минулий рік ми експортували сюди товарів на 29 млн CAD.
— Все ж для двох країн із сумарним населенням у понад 70 млн осіб такі показники дуже низькі. Чим це пояснюється?
— Канада увійшла у топ-10 країн, з якими Україна недоторговує. Обсяг втрачених можливостей складає приблизно 40 млн CAD на рік. По-перше, існували тарифні обмеження. По-друге, більшість українських виробників думали, що Канада — це далеко і невигідно. По-третє, не вистачало розуміння ринку.
— Якими є нині основні галузі українського експорту до Канади?
— Торік перше місце займали частини залізничних локомотивів і вагонів, які складали 31 % усього експорту, на другому місці були дубильні екстракти, потім — чорні метали й вироби з них. А за підсумками п’яти місяців ц. р. перше місце утримують українські соки та концентрати, які займають 16 % нашого експорту, що у грошовому вимірі становить 2,5 млн CAD. На друге місце перемістилися частини залізничного транспорту та локомотивів, потім йдуть легкові автомобілі, машини автоматичного оброблення інформації, мідні профілі, бруски. Ще цього року «вистрілили» снігоходи. 2016-го була завезена пробна партія у кілька машин, а цього їхня року кількість збільшилася.
— А як щодо послуг?
— Обсяг українських послуг, наданих Канаді, стабільно перевищує обсяг послуг, наданих Україні Канадою. За рахунок цього скорочуємо негативне сальдо торгівлі. Абсолютним чемпіоном є сфера ІТ, яка займає 64 % усіх наданих послуг. Ще 10 % належить транспортним послугам.
— Які галузі українського експорту отримають найбільші переваги від ЗВТ?
— Пошив одягу та взуття, виробництво шоколаду, кондитерських виробів і меблів із деревини, а також сфера ІТ. Остання отримає ще й «бонус» — уведення електронної комерції. Це дозволить не лише уникати оподаткування товарів, які постачаються через Інтернет (квитків, комп’ютерних ігор тощо), але й зумовить зміни в оформленні угод. Тепер канадська компанія може підписати англомовний контракт із українським партнером й просто надіслати його електронною поштою — переклад більше не потрібен!
— А які канадські товари користуються найбільшим попитом в Україні?
— Торік це були мінеральні палива, продукти переробки нафти, медикаменти, рибна продукція, казани, машини, наземні транспортні засоби. Цього року ситуація — кам’яне вугілля, лікарські засоби, риба, сільськогосподарські машини й автомобілі. Із неочікуваного: Україна здивувала канадців тим, що стала четвертим у світі імпортером їхньої рибної продукції.
— Серед усіх канадських товарів зараз чи не найбільший ажіотаж в Україні вирує довкола автомобілів, безмитне ввезення яких передбачено Угодою. Чи так все просто?
— Угода справді скасовує мита на деякі автомобілі, але лише виготовлені у країні-учасниці. Навіть якщо автомобіль використовувався у Канаді, але був завезений туди з Японії, він не підпадатиме під дію нових митних правил. У Канаді збирається доволі багато моделей автомобілів, але далеко не всі. Крім цього, для нових транспортних засобів передбачений перехідний період. Одразу мито скасовується лише на бензинові авто обсягом двигуна 2,2-3 л і дизельні автомобілі, об’ємом 2,5 л. Натомість, вживані канадські автівки одразу стають безмитними, але ніхто не скасовував їхню обов’язкову відповідність стандарту Євро 5, що був запроваджений 2009 року. Залишається також і податок на додану вартість.
— Угода також передбачає взаємний доступ до державних закупок…
— Обсяги канадського ринку — феноменальні. В Україні ми говоримо про 300 млрд грн на рік, у Канаді ж ці числа — ще більші. Угода дозволяє українським компаніям на рівних брати участь у канадських тендерах, а це — хороша перевірка власних можливостей роботи на місцевому ринку.
— Існує думка, що ця угода — більше політична, ніж економічна, бо реальна вигода для обох країн буде дуже скромною?
— Чесно кажучи, в угоді дуже важко знайти негатив. Переваги від торгівлі точно будуть, і лише час покаже, наскільки значні. Але ми можемо розглядати цей договір і як жест політичної підтримки України, як знак того, що Україна у цей складний період — не сама, що пліч-о-пліч із нею стоять справжні друзі. Це тепле ставлення відчуваємо щодня.
Розмовляв Максим Наливайко, Укрінформ

Источник

Читайте также
Пошарити у ВК Пошарити у Facebook Пошарити у Twitter Пошарити у ЖЖ Пошарити у ММ Пошарити у Однокласниках

26.08.2017 18:32 | Ольга Рубайло

Поиск:

Поиск
Последние новости города и общества
Орбита Львов в VK
Орбита Львов в Facebook
Орбита Львов в Твиттере
Орбита Львов в Google+
Все права защищены © 2001-2024 Орбита Львов
| XML | RSS
Любое копирование материалов с сайта orbita-lviv.com без ссылки на источник запрещается.