В центре внимания:

Польська влада провокує міжнародний скандал

Польська влада провокує міжнародний скандал

Сайт «Deutsche Welle» 8 серпня повідомляє, що у міністерство закордонних справ (МЗС) України був учора викликаний посол Польщі. Йому вручили ноту протесту у зв’язку з планами чинної польської влади помістити на сторінках нового паспорта зображення каплиці, розташованої на Личаківському цвинтарі у Львові.

Сам цей крок наше зовнішньополітичне відомство здійснило ще вчора. Однак так і хочеться назвати його запізнілим. Річ у тім, що до століття незалежності Польщі заплановано виготовити паспорти у новому дизайні. На його сторінках, як сказано, буде розміщено зображення, важливі для Польщі в контексті історії. Зараз здійснюється вибір із запропонованих варіантів. І одним із зображень може стати поховання, яке поляки називають Меморіалом орлят у Львові.

Цілком імовірно, що оберуть і зображення Святих воріт у Вільнюсі (вони відомі також як «Остра брама»). Так от про реакцію міністра закордонних справ Литви Лінаса Лінкявічюса стало відомо ще 4 серпня. «Українська правда» навела такі його слова: «Ненормально, коли використовують фотографії інших країн, тим більше, знаючи, що в нашій історії були різні сторінки. Що стосується Вільнюса, долі цього краю, то це ще болючіше. Тому потрібно враховувати ці обставини». Тоді ж викликали й очільника польського дипломатичного представництва у Литві. Не зрозуміло, чому українське МЗС вичікувало три дні. Тим більше, що вільнюська брама є радше духовною пам’яткою, а поховання польських вояків, які загинули у протистоянні з українською армією у часи Західноукраїнської Народної Республіки є, у кращому випадку, нетактовністю.

До слова, й у самій Польщі достатньо незадоволених цією ініціативою. Видання Bezprawnik, наприклад, запитує, як би мала реагувати чинна польська влада, якби Німеччина зобразила на своїх паспортах Вроцлав та Щецин – міста, повернуті Польщі внаслідок Другої світової війни.

Світлина: Меморіал польських орлят у Львові.

Источник

Читайте также
Пошарити у ВК Пошарити у Facebook Пошарити у Twitter Пошарити у ЖЖ Пошарити у ММ Пошарити у Однокласниках

08.08.2017 13:48 | Ольга Рубайло

Поиск:

Поиск
Последние новости города и общества
Орбита Львов в VK
Орбита Львов в Facebook
Орбита Львов в Твиттере
Орбита Львов в Google+
Все права защищены © 2001-2024 Орбита Львов
| XML | RSS
Любое копирование материалов с сайта orbita-lviv.com без ссылки на источник запрещается.