В центре внимания:

Польщі загрожують ще небачені штрафи

Польщі загрожують ще небачені штрафи

Єврокомісія вирішила ініціювати безпрецедентну штрафну процедуру щодо Польщі через загрозу порушення основних цінностей Європейського Союзу (ЄС). Як заявив у Брюсселі в середу, 20 грудня, перший заступник голови Єврокомісії Франс Тіммерманс, впродовж недавніх двох років польські органи влади прийняли в цілому 13 законів, які «становлять серйозну загрозу незалежності правосуддя». Він наголосив, що у польської реформи системи юстиції є особлива риса, яка дозволяє правлячій більшості систематично втручатися у роботу органів правосуддя.

Штрафна процедура на основі статті 7-й Договору про Європейський Союз відкривається вперше. Для її проведення потрібне схвалення Європарламенту і рішення Ради ЄС більшістю в чотири п’ятих голосів. Тобто «за» повинні висловитися представники не менше 22 держав ЄС.

Єврокомісії нелегко було зважитися на такий крок. Однак у неї не залишилося іншого вибору, бо передусім є обов’язок стежити за дотриманням принципів правової держави в країнах ЄС, заявив Франс Тіммерманс. За його словами, раніше Брюссель скерував уряду Польщі рекомендації, як врегулювати цей конфлікт. Якщо офіційна Варшава протягом трьох місяців виконає рекомендації, Єврокомісія після консультацій з Європейським парламентом і Радою ЄС перегляне своє рішення.

При цьому керівництво ЄС готове до діалогу з польським урядом. Очільник Єврокомісії Жан-Клод Юнкер 20 грудня у мережі Twitter повідомив, що запрошує нового прем’єр-міністра Польщі Матеуша Моравєцького на зустріч до Брюсселя 9 січня 2018 року.

Світлина: Франс Тіммерманс.

Источник

Читайте также
Пошарити у ВК Пошарити у Facebook Пошарити у Twitter Пошарити у ЖЖ Пошарити у ММ Пошарити у Однокласниках

20.12.2017 19:28 | Ольга Рубайло

Поиск:

Поиск
Последние новости города и общества
Орбита Львов в VK
Орбита Львов в Facebook
Орбита Львов в Твиттере
Орбита Львов в Google+
Все права защищены © 2001-2024 Орбита Львов
| XML | RSS
Любое копирование материалов с сайта orbita-lviv.com без ссылки на источник запрещается.