В центре внимания:

Поляки вчитимуть Львівводоканал оновлювати міські очисні споруди

Про це повідомила прес-служба Львівської міської ради.

Сьогодні у місті, під час третього міжнародного екологічного форуму "Вода та Енергія", Меморандум про співпрацю підписали голова Національного фонду охорони довкілля і водного середовища Польщі Казімєж Куйда, міський голова Львова Андрій Садовий, директор ЛМКП "Львівводоканал" Валентин Вольський та заступник міністра екології та природних ресурсів України Микола Кузьо.

Оскільки очисні споруди Львова мають транскордонний вплив на довкілля, зокрема здійснюють екологічний вплив на Польщу, Національний фонд Польщі готовий розглядати можливість інвестицій в модернізацію очисних споруд Львова з досягненням екологічного ефекту на забруднення річки Західний Буг, Віслу та басейн Балтійського моря, беручи за приклад модернізацію Варшавських очисних споруд.

У реконструкцію очисних споруд Варшави було інвестовано 500 млн. євро. На реконструкцію очисних споруд Львова, приблизно, потрібно 200 млн. євро.

Як зазначено у Меморандумі, основний напрямок співпраці – спільні заходи із забезпечення ефективної очистки стічних вод міста Львова для досягнення мінімізації забруднення басейну транскордонної ріки Західний Буг.

"Наша співпраця розпочалася ще рік тому. Нам приємно, що мер Львова дбає про розвиток міста і підтримує такі хороші ініціативи. Також у нас є налагоджена співпраця з вашим Міністерством екології. Ми раді підтримувати і долучатися до реалізації ваших проектів", – зазначив Казімєж Куйда, голова Національного фонду охорони довкілля і водного середовища республіки Польща.

Меморандум передбачає надання Львову польською стороною консультацій та допомоги для розбудови і модернізації системи відведення та очистки стічних вод разом із здійсненням відповідних інвестицій.

Також Національний фонд охорони навколишнього середовища і водного господарства допомагатиме Львову у підготовці тендерної документації на виконання багатоваріантної концепції щодо розбудови та модернізації системи відведення і очищення стічних вод. Передбачається і надання інвестицій на реалізацію цих заходів, обмін досвідом, зокрема, ознайомлення з досвідом польських міст у реалізації подібних проектів.

Окрім цього, Фонд проводитиме навчання для спеціалістів ЛМКП "Львівводоканал" при підготовці проектів, складанні грантових заявок та звітів. Передбачена співпраця і в напрямку розробки спільних проектів для залучення фондів із ЄС. ЛМКП "Львівводоканал", зі свого боку, зобов’язується забезпечити розробку проекту реконструкції очисних споруд та поетапну реалізацію проекту.

Фінансування проекту передбачається із залучення міжнародних фінансових установ (Європейського банку реконструкції та розвитку, Європейського інвестиційного банку, Північної екологічної фінансової корпорації (НЕФКО), Німецького державного банку "Кредитна установа для відбудови" (KFW) та інших), національних екологічних фондів, внесків міста, власних коштів ЛМКП "Львівводоканал".

"Ми підписуємо цей меморандум, щоб загострити увагу суспільства до екологічних проблем, до того, що вони потребують велетенських інвестицій і нашої спільної уваги. Без розуміння того, що ми мусимо вкладати і роботи ці кроки сьогодні, ми не будемо мати чистого довкілля завтра. Не маючи чистої річки, ми не матимемо здорового майбутнього покоління", – наголосив Вольський.

Источник

Читайте также
Пошарити у ВК Пошарити у Facebook Пошарити у Twitter Пошарити у ЖЖ Пошарити у ММ Пошарити у Однокласниках

05.10.2017 16:28 | Ольга Рубайло

Поиск:

Поиск
Последние новости города и общества
Орбита Львов в VK
Орбита Львов в Facebook
Орбита Львов в Твиттере
Орбита Львов в Google+
Все права защищены © 2001-2024 Орбита Львов
| XML | RSS
Любое копирование материалов с сайта orbita-lviv.com без ссылки на источник запрещается.