В центре внимания:

Розкрили таємницю давньоримського цементу

Розкрили таємницю давньоримського цементу

Науковцям вдалося розкрити таємницю давньоримського бетону, який вже багато тисячоліть не руйнується під дією стихій. Дослідники просвітили зразки з давньоримського пірсу рентгенівськими променями високої потужності та з’ясували, що стародавні римляни зводили прибережні мури з каміння за допомогою бетону, який складався з вапна та вулканічного попелу. Вулканічні елементи вступали в реакцію з морською водою, і конструкція ставала міцнішою.
Під час дослідження зразків стін учені з’ясували, що бетон стародавніх римлян містить рідкісний мінерал — тоберморіт алюмінію. На їхню думку, ця зміцнювальна речовина кристалізувалася у вапні, коли давньоримський розчин виділяв тепло під дією морської води. Після детальнішого аналізу зразків стін за допомогою електронного мікроскопа стало відомо, що у складі бетону також міститься пористий мінерал, що називається філіпсит.
Науковці стверджують, що ці кристали проростали під тривалою дією морської води. Таким чином, морська вода не лише не руйнувала стіни, а навпаки, її вплив зміцнював бетон і запобігав появі тріщин. «На відміну від сучасного бетону, який виготовляють на основі цементу, бетон стародавніх римлян твердий, наче камінь, і міцнішає під час хімічного обміну з морською водою», — пояснила Марі Джексон із Університету Юти.
На думку дослідників, це відкриття може стати поштовхом для розробки екологічніших будівельних матеріалів, адже виготовлення сучасного цементу шкодить довкіллю й є джерелом 5 % усіх глобальних викидів СО2.
Між тим є кілька факторів, які ускладнюють відродження традиції використання давньоримського цементу. Один із них — відсутність необхідної вулканічної породи. Крім цього, точний рецепт римської суміші не зберігся. Щоб повністю відновити формулу стародавніх римлян експериментальним шляхом, потрібні довгі роки.

Роман Ганкевич, Zaxid.net

Источник

Читайте также
Пошарити у ВК Пошарити у Facebook Пошарити у Twitter Пошарити у ЖЖ Пошарити у ММ Пошарити у Однокласниках

20.07.2017 9:14 | Ольга Рубайло

Поиск:

Поиск
Последние новости города и общества
Орбита Львов в VK
Орбита Львов в Facebook
Орбита Львов в Твиттере
Орбита Львов в Google+
Все права защищены © 2001-2024 Орбита Львов
| XML | RSS
Любое копирование материалов с сайта orbita-lviv.com без ссылки на источник запрещается.