В центре внимания:

Сортування сміття на Львівщині: низькі штрафи та загроза екологічного колапсу

Згідно з законом "Про відходи", з 1 січня 2018 року в Україні ввели штрафи за несортоване сміття.

Втім як розповів Варіантам директор департаменту екології та природних ресурсів Львівської ОДА Руслан Гречаник, розмір штрафів сьогодні є мізерним, а на перевірки щодо дотримання сортування сміття взагалі можуть встановити мораторій.

"Штрафуватимуть комунальні підприємства, які складують на території полігонів несортоване сміття. Оскільки таку норму ввели з 1 січня, то думаю, що на території Львівщини ще нікого не встигли оштрафувати за це. Але ті штрафи є мізерні. Держекоінспекція розраховує їх за спеціальними методиками заподіяної навколишньому середовищу шкоди. Тобто у кожному випадку штраф розраховується індивідуально залежно від кількості несортованих відходів та самої площі забруднення. Саму методику розробляли ще за Радянського Союзу. Тепер її трохи проіндексували, але все одно розмір штрафу є дуже малим. Тому його треба підносити до такого рівня як, наприклад, штраф за порушення правил дорожнього руху", – зазначив Руслан Гречаник.

За його словами, контроль за дотриманням сортування сміття на території Львівщини має здійснювати Держекоінспекція області, проводячи планові перевірки. Однак їх незабаром можуть заборонити.

"У нас збираються ввести мораторій не тільки на позапланові, а й на планові перевірки Держекоінспеції. Так що може бути таке, що ми у сфері екології знову будемо мати колапс, бо екоінспекція не буде мати можливості виїхати на місце і з'ясувати всі обставини ситуації. Чекаємо до кінця місяця, якщо цей мораторій приймуть, то Екологічна інспекція України буде паралізована у своїй роботі. Наслідки щодо заборони у 2014 році на позапланові перевірки і перевірки бізнесу вже маємо, наприклад, вирубки дерев. Тому якщо ще й мораторій на планові перевірки приймуть, то я навіть не знаю, як це можна буде словами описати", – пояснив Руслан Гречаник.

Також він наголосив, що вже цього року Львівщина повинна перейти на 100% сортування сміття.

Як повідомляли Варіанти раніше, всі мешканці області повинні перейти на сортування сміття до 2020 року. А станом на жовтень 2017 року роздільним збором ТПВ було охоплено лише 32% населення Львівщини.

Источник

Читайте также
Пошарити у ВК Пошарити у Facebook Пошарити у Twitter Пошарити у ЖЖ Пошарити у ММ Пошарити у Однокласниках

09.01.2018 21:20 | Ольга Рубайло

Поиск:

Поиск
Последние новости города и общества
Орбита Львов в VK
Орбита Львов в Facebook
Орбита Львов в Твиттере
Орбита Львов в Google+
Все права защищены © 2001-2024 Орбита Львов
| XML | RSS
Любое копирование материалов с сайта orbita-lviv.com без ссылки на источник запрещается.