В центре внимания:

Три об’єкти у Львові визнали пам’ятками архітектури

Три об’єкти у Львові визнали пам’ятками архітектури

Монастир кармелітів

Три львівські будівлі потрапили до Державного реєстру нерухомих пам’яток України. Про це повідомила прес-служба Львівської міської ради. Після чергового засідання експертної комісії пам’ятками архітектури місцевого значення визнали: віллу «Ломниця» (вул. Ак. Сахарова, 62а); монастирський комплекс Ордена Кармелітів босих (вул. Персенківка, 10 — вул. Стрийська, 45); водогінну вежу у Стрийському парку (горішня тераса).
За словами Лілії Онищенко, начальника управління охорони історичного середовища, документацію для внесення цих об’єктів культурної спадщини Львова до Держреєстру нерухомих пам’яток України, подали ще 2015-го.

Три об’єкти у Львові визнали пам’ятками архітектури

Вілла «Ломниця»

Віллу «Ломниця» на теперішній вул. Сахарова збудував у 1920-х рр. для себе та своєї родини відомий архітектор та інженер Станіслав Ревуцький. Монастир кармелітів босих і костел Матері Божої Шкаплерної — колишній культовий комплекс на Персенківці, який почали зводити на початку 1930-х. Та завершенню будівельних робіт, а також повноцінній експлуатації монастиря завадила Друга світова війна. Після того, як кармеліти покинули Львів 1946-го, приміщення монастиря перетворили на крамницю та станцію технічного обслуговування. Згодом, його приміщення передали Львівському автобусному заводу.

Три об’єкти у Львові визнали пам’ятками архітектури

Водонапірна вежа

Водонапірна вежа у Стрийському парку є одним з об’єктів Галицької крайової виставки, що відбулась у Львові 1894 року. Вежа простоювала без практичного використання, доки 1976-го у ній не відкрили однойменне кафе. Зараз у вежі також працює ресторан. Загалом у Львові налічується близько 2,4 тис. пам’яток архітектури національного та місцевого значення, які мають відповідний охоронний статус. Для порівняння: це вдвічі більше, ніж, скажімо, у Києві.

Ольга Перехрест, Zaxid.net

Источник

Читайте также
Пошарити у ВК Пошарити у Facebook Пошарити у Twitter Пошарити у ЖЖ Пошарити у ММ Пошарити у Однокласниках

29.03.2018 11:11 | Ольга Рубайло

Поиск:

Поиск
Последние новости города и общества
Орбита Львов в VK
Орбита Львов в Facebook
Орбита Львов в Твиттере
Орбита Львов в Google+
Все права защищены © 2001-2024 Орбита Львов
| XML | RSS
Любое копирование материалов с сайта orbita-lviv.com без ссылки на источник запрещается.