В центре внимания:

Україна скоро залишиться без українців

Україна скоро залишиться без українців

Заробітчанки в Італії

За різними статистичними даними, станом на 2017 рік за кордоном живе та працює близько 7 млн українців. І це при тому, що населення України станом на 2017 рік — на рівні 35 млн осіб. Але це ще не все: українці і надалі продовжують покидати Батьківщину. Через падіння курсу гривні, підвищення тарифів, суттєве подорожчання продуктів першої необхідності та відсутність перспектив, кількість українських міґрантів активно зростає. Чи є майбутнє у країни, населення якої масово виїжджає за кордон? Чому українці втікають на заробітки у Польщу? Скільки це триватиме? Про це розповіли Володимир Лановий, екс-міністр економіки України, та Тетяною Пашкіною, експерт порталу з працевлаштування Rabota.ua.

Україна скоро залишиться без українців

Володимир Лановий

Україна скоро залишиться без українців

Тетяна Пашкіна

— Чому українці в основному їдуть на заробітки саме у Республіку Польща (РП)? Там багато робочих місць?
Тетяна Пашкіна: — Кількість вакансій, наприклад, у Федеративній Республіці Німеччина (ФРН) і Нідерландах, постійно збільшується. За офіційними даними цих країн, очікується, що там до 2022 року вільними будуть 5-6 млн вакансій. А для поляків і чехів робота у цих країнах є дуже бажаною. Якщо у РП середня заробітна плата на рівні 500-700 EUR, то у ФРН чи Нідерландах цей показник є вдвічі вищим. А тому поляки та чехи їдуть у ті країни Європейського Союзу (ЄС), де більше платять. Відповідно, у тій же РП вивільняються робочі місця. Є прогнози, що у Польщі та Чехії через п’ять років додатково з’явиться 2,5-3 млн вакансій. І більшість із них очікують заповнити саме українцями. У РП зараз така ситуація, коли потрібні українські робочі руки. І, враховуючи безвізовий режим та те, що Польща територіально близько розташована до України, наші співгромадяни туди й їдуть. Адже так українець має можливість спочатку поїхати у РП, дізнатись про умови праці, про можливі вакансії, побачитись із роботодавцями. І вже тоді вирішити, де йому працювати.
— У яких сферах працюють заробітчани з України? Скільки їм там платять?
Т. П.: — Найбільша кількість людей, котрі можуть працевлаштуватися закордоном, — це некваліфікована робоча сила. Українці у РП працюють на найнижчих посадах. Адже навіть якщо людина приїжджає на заробітки і нічого не вміє, то її відправлять на будь-який конвеєр. Є ситуація, коли роботодавець може навчати свого працівника — і таким чином українець має можливість заробляти більше. Крім цього, якщо у Польщі хочеш заробляти краще, то потрібно знати іноземну мову. До прикладу, якщо українець працює будівельником, то може заробляти там 20-25 тис. грн. А якщо знає польську мову, то у нього є перспектива кар’єрного росту — може стати бригадиром і заробляти у 1,5 разу більше. Якщо ж ми говоримо про зарплату українців за кордоном, то середня число становить 28 тис. 642 грн. Для порівняння, у найбагатшому місті України — Києві, середня зарплата становить приблизно 9 тис. грн. Тобто втричі менше. Найчастіше за кордоном українці працюють зварниками, слюсарями, різноробочими, покоївками, прибиральницями, будівельниками.
— Хто з українців їде за кордон? Щодо умов роботи — чи все для українців там так просто?
Т. П.: — Робота за кордоном — для тих, хто прагне швидко заробити гроші. Робота у РП — не лише прибутково, водночас — це важка праця. Нашим співгромадянам за кордоном платять погодинно. Там здебільшого шестиденний робочий тиждень і наші люди працюють по 10-12 годин на день. Далі — це проблеми з харчуванням. Його іноді надає роботодавець, іноді потрібно самому витрачатися на харчі. Тому українці там харчуються дуже скромно. Також вони змушені дуже скромно жити. Тобто це не гарантована оплата праці. На заробітки за кордон зараз їде дуже багато людей, котрі не мають жодної освіти. Це люди, котрі працюють у сільському господарстві. Їдуть також і освічені люди, котрим уже за 40 років, але вони не можуть знайти високооплачувану роботу в Україні. Є випадки, коли за кордон виїжджають цілими сім’ями з дітьми.
— Була інформація, що безвіз дозволяє українцям працевлаштовуватися за кордоном…
Т. П.: — Це неможливо. Безвіз дає можливість в’їхати у країну та знайти собі роботодавця, поспілкуватися з ним. Але й у робітника мають бути підтверджуючі документи, що він працює офіційно. Якщо говорити про РП, то раніше питаннями працевлаштування іноземців опікувались воєводства, зараз цим займаються повіти, тобто менші територіальні одиниці. Раніше недобросовісні роботодавці могли торгувати запрошеннями на роботу. А зараз їх стали реєструвати у менших територіальних одиницях, що нібито має збільшити відповідальність роботодавця перед найманим працівником.
— За різними даними, за кордоном орієнтовно уже працює 7 млн українців. У Польщі заявили, що у них офіційно працевлаштовані 1,2 млн українців. Як вважаєте, українці виїжджатимуть із України?
Т. П.: — До квітня ц. р. біометричні паспорти уже виробили 3,5 млн українців. А до січня 2018-го планують виробити 5,5 млн людей. Також, зважаючи на економічну ситуацію в Україні, важко сказати, що всі ці люди —туристи. Швидше за все, ті, хто хоче заробити. До того ж, лише станом на першу половину 2017 року польські роботодавці зареєстрували 948 тис. заявок від українців.
— То нас очікує «кадровий голод»?
Т. П.: — Кадрове голодування в Україні можливе. Але це, схоже, поки що нікого не хвилює. Хоча й є вже роботодавці, котрі відчувають брак робочих рук. Особливо це помітно на Західній Україні, бо традиційно українці саме з цього реґіону виїжджають за кордон. Але у працедавців чи то немає змоги, чи бажання щось робити: підвищувати платню, вести просвітницьку роботу.
— А чи будуть якісь наслідки для української економіки?
Володимир Лановий: — Те, що українці настільки масово виїжджають за кордон, означає, що відбувається руйнування української економіки. У нас не відкриваються нові підприємства, не створюються робочі місця, бо там скоро не буде кому працювати. Через масовий виїзд українців за кордон в Україні не розвиваються нові галузі, не впроваджуються інноваційні проекти. Натомість влада нічого не робить, щоб українці не їхали. Вони стежать лише за фінансовими потоками. В Україні це в основному пов’язано з енергетикою, оскільки там нічого не контролюється. Тобто зараз уся економіка працює не на українця, а на енергетику. Українські банки працюють неефективно, держава не страхує і не підтримує своїх громадян. Навіть якщо українець працює в інноваційному секторі, в Україні у нього немає перспективи. Сільське господарство також працює неефективно, знищуючи родючі українські землі. Уже є інформація: родючими, порівняно з тим, що було, залишилося приблизно 60 % наших ґрунтів. Тобто в країні, де руйнується економіка, не створюються якісь можливості для реалізації людини, немає соціального забезпечення з боку держави, активні люди, звісно, втікатимуть і надалі. Адже відповідальна молодь за нестабільних умов в країні не має змоги народжувати дітей, купувати житло. А тому, не маючи перспективи, люди їдуть за кордон. Через це в Україні значно погіршуються демографічні пропорції, бо їдуть люди молодшого та середнього віку, а в Україні натомість залишається старше покоління. Адже за офіційними статистичними даними, більшість трудових міґрантів із України — особи віком 20-44 роки.
— Створюється враження, що влада робить усе для того, щоб українці масово виїжджали…
В. Л.: — Якщо молодь залишається в Україні, то змушена працювати на олігархів та за копійки відстоювати їхні інтереси. Натомість, щоб реалізовувати в Україні якісь соціальні стандарти, завдяки яким українці залишатимуться вдома, наші чиновники піднімають собі зарплати до захмарних для України сум. В українській владі серед еліт відбувається моральна ерозія. В Україні відбувається соціальний, економічний і моральний розвал. Це вкрай негативна ситуація. Але гірше те, що при владі є люди, котрим байдуже.
— Чим усе це може завершитись?
В. Л.: — Україну чекають нові дефолти, особливо за зовнішніми зобов’язаннями. Очікується і проблема з внутрішніх зобов’язань. От уже є інформація, що «ПриватБанк» зараз не видає коштів із депозитів, на які покладені великі суми. Питання, а коли ці кошти віддадуть вкладникам? Це, власне, й є першою ознакою дефолту. Пригадайте історію з «Ощадбанком» СРСР. Тоді українцям видали вкладів на 1 млрд, а 130 млрд не дали. Маємо розуміти, що дефолт за зовнішніми зобов’язаннями буде пов’язаним із стрімким падінням курсу гривні. Відбудеться чергове зубожіння українців. Також є прогнози декотрих іноземних економістів про те, що в найближчі кілька десятків років наша територія буде знелюднена. Власне, зараз це виглядає не так уже і неймовірно. Адже в Україні кожного року вимирає близько 1 тис. сіл. Землю у сільських населених пунктах ніхто не купує. А це означає, що українців в Україні стає все менше і менше, з країни біжить найголовніший економічний ресурс — людський. Якщо в Україні будуть хазяйнувати «фінансові барони», котрі вже нині вважають, що українці мають на них працювати буквально за їжу, то Україні загрожує розпад і поділ територій між олігархами.
Записала Марія Бойко, «Вголос»

Источник

Читайте также
Пошарити у ВК Пошарити у Facebook Пошарити у Twitter Пошарити у ЖЖ Пошарити у ММ Пошарити у Однокласниках

02.11.2017 20:49 | Ольга Рубайло

Поиск:

Поиск
Последние новости города и общества
Орбита Львов в VK
Орбита Львов в Facebook
Орбита Львов в Твиттере
Орбита Львов в Google+
Все права защищены © 2001-2024 Орбита Львов
| XML | RSS
Любое копирование материалов с сайта orbita-lviv.com без ссылки на источник запрещается.