В центре внимания:

У Білорусі прискорився процес розшарування суспільства за рівнем доходів

У Білорусі прискорився процес розшарування суспільства за рівнем доходів

Обіцянка Олександра Лукашенка спричинила в’їдливі коментарі в соціальних мережах

Після того, як наприкінці минулого року президент Лукашенко поставив завдання досягти в Білорусі до кінця 2017-го середньомісячної зарплати в 500 USD, Головне статистичне управління країни Бєлстат щомісяця дисципліновано рапортує про поступове збільшення доходів населення. Щоправда, пересічні білоруси не надто довіряють офіційній статистиці та переконують, що насправді більше почали заробляти ті, в кого й раніше були великі зарплати.
Так, у червні середній заробіток у країні, за офіційною версією, досяг 819,3 BYN. У перерахунку на американські долари це становить приблизно 434 USD. Як наголошує інтернет-портал banki24.by, при цьому зберігаються величезні диспропорції в зарплатах між реґіонами. Так, у Мінську середня зарплата за червень (1 143 BYN) була на 64,6 % вища, ніж у найбіднішій області — Вітебській (694,6 BYN).
Та й загалом складається враження, що добре заробляють лише в столиці. Зарплату трохи вище середньої з усіх шести існуючих областей нараховували лише в Мінській (823,2 BYN). Але справа в тому, що в цьому реґіоні середні показники тягнуть догори великі заробітки на комбінаті «Білоруськалій». Цього року завдяки зростанню попиту на техніку в компанію до гірників додався трудовий колектив БєлАЗу. Реальне зростання зарплат на автомобільному заводі в місті Жодіно, де виготовляють унікальні кар’єрні самоскиди (в т ч. найбільший у світі вантажопідйомністю 450 (!) т справді вражає. Лише в червні (порівняно з травнем) працівникам заводу збільшити зарплату на 20 %. Тобто, показник трохи вище середнього на всю Мінську область забезпечується високими заробітками лише на двох підприємствах-гігантах.
Зі столицею також усе ясно. Зарплати в Мінську тягнуться вгору за рахунок нарахувань персоналу «Бєлавіа» (2 297 BYN), фінансистам (2 059 BYN) та IT-шникам (3 757 BYN). А ось зарплати бюджетників мало того, що й так мізерні, навіть не збільшуються. У Міністерства фінансів Білорусі вистачає турбот із величезними виплатами з обслуговування державного боргу (станом на початок року — 13,6 млрд USD). Ресурсів нарощувати виплати працівникам бюджетної сфери поки що немає. За шість місяців не вийшли навіть на торішній рівень ні охорона здоров’я, ні освіта, ні культура.
«Напрошується невтішний висновок. У Білорусі, яку влада не втомлюється називати соціальною державою, середня зарплата зростає не за рахунок того, що бідні стали заробляти більше, а за рахунок збільшення прибутків багатих. Стає все помітнішим розшарування в «соціальній державі» за рівнем доходів», — підсумовує gazetaby.com.

Ігор Берчак

Источник

Читайте также
Пошарити у ВК Пошарити у Facebook Пошарити у Twitter Пошарити у ЖЖ Пошарити у ММ Пошарити у Однокласниках

03.08.2017 16:20 | Ольга Рубайло

Поиск:

Поиск
Последние новости города и общества
Орбита Львов в VK
Орбита Львов в Facebook
Орбита Львов в Твиттере
Орбита Львов в Google+
Все права защищены © 2001-2024 Орбита Львов
| XML | RSS
Любое копирование материалов с сайта orbita-lviv.com без ссылки на источник запрещается.