В центре внимания:

У Жовкві відбулися дебати на тему об'єднання територіальних громад

Про це повідомляє кореспондент Варіантів.

Організаторами заходу став швейцарсько-український проект "Підтримка децентралізації в Україні DESPRO" за підтримки Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України. У дебатах брали участь голови та депутати місцевих рад, представники педагогічних та медичних колективів Жовківського, Яворівського, Бродівського, Пустомитівського, Золочівського та інших районів Львівщини, а також представники інших регіонів України. Серед учасників заходу також були представники Львівської обласної державної адміністрації та Львівської обласної ради, Жовківської та Яворівської районних адміністрацій та рад, а також голови кількох об'єднаних громад Львівщини.

Дискусія торкалась питань розвитку громад в освітній, економічній сфері та сфері охорони здоров'я. У кожного присутнього у залі був спеціальний пульт з-за допомогою якого можна було віддати свій голос за прихильників чи противників об'єднання громад під час дискусії. Результати голосування відразу ж виводились на екрани.

У команді, яка презентувала переваги ОТГ перебували: директор з науки та розвитку Інституту громадянського суспільства Анатолій Ткачук; голова Омельницької об'єднаної сільської територіальної громади Полтавської області Олександра Шереметьєва; староста села Червона Діброва Глибоцької селищної об'єднаної територіальної громади Чернівецької області Володимир Чеботар.

Поміж тих, хто не погоджується на створення ОТГ за чинних нині правил, були: Жовківський міський голова Петро Вихопень; заступник голови Яворівської районної ради Володимир Мацелюх; голова Асоціації місцевих рад Жовківського район та адвокат Ігор Максимів. Модератором зустрічі була експертка з підтримки національної політики в швейцарсько-українському проекті підтримки децентралізації в Україні "Despro" Марина Бриль.

Основними тезами в підтримку децентралізації та об'єднання територіальних громад стали: 1. Реформа децентралізації в Україні – єдина реформа, яка має свою конституцію, мету та послідовність дій. 2. Маленькі села в Україні змушені виживати і тому об'єднання є для них необхідністю. 3. Об'єднання громад суттєво збільшує бюджети та сприяє активнішому розвитку міст.

Противник теперішньої реформи озвучувала наступне: 1. У разі створення ОТГ субвенції на розвиток йтимуть переважно в села, а міста в той час будуть деградувати. 2. Сільські ради, які не мають заправок та робочої сили, стануть бідними. 3. Одна з основних проблем полягає в ставленні держави до об'єднаних громад, оскільки вона скидає на них повноваження, які ОТГ не мають виконувати.

Додамо, що децентралізація в Україні триває й цьогоріч планується об'єднання ще 8 000 громад.

Источник

Читайте также
Пошарити у ВК Пошарити у Facebook Пошарити у Twitter Пошарити у ЖЖ Пошарити у ММ Пошарити у Однокласниках

30.03.2018 19:08 | Ольга Рубайло

Поиск:

Поиск
Последние новости города и общества
Орбита Львов в VK
Орбита Львов в Facebook
Орбита Львов в Твиттере
Орбита Львов в Google+
Все права защищены © 2001-2024 Орбита Львов
| XML | RSS
Любое копирование материалов с сайта orbita-lviv.com без ссылки на источник запрещается.