В центре внимания:

У Львові самоорганізувались борці з "циганською" злочинністю

Про це сьогодні на прес-конференції розповіла організаторка руху "Л.О.В.Ц.І." (Львівська організована виховна цивільна ініціатива) Роксолана Лісовська. Вона заснувала Facebook-спільноту, в якій координують між собою дії львів'яни, які вирішили боротись зі злочинністю груп ромів.

"Я відстежувала різні Facebook-спільноти, на кшталт Варта1, "Людоньки, порадьте!" і неодноразово зауважувала там скарги на крадіжки у центрі Львова вчинені ромами. Найбільше мене вразив коментар дівчини про те, як вона пробувала захистити потенційну жертву від грабежу, попередила грабіж, а цигани до неї підійшли і сказали, що поріжуть їй лице лезом, якщо вона продовжуватиме так робити. В цей момент я зрозуміла, що це неадекватні, агресивні, небезпечні люди. Я зрозуміла що мушу допомогти нашій владі боротись з цією проблемою," – пригадує Лісовська.

Відтак вона знайшла однодумців які здебільшого вечорами патрулюють центральні вулиці міста.

"Ми організовуєимось у групи, стежимо за групами циган, ловимо "на гарячому", фіксуємо на камери дії циганів, тримаємо їх аби не втекли, повідомляємо поліцію. Поліція нам допомагала і допомагає."

З 23 січня до 6 лютого було близько 20 активних учасників патрулювань, зараз їх стало більше, – до 30. Роксолана Лісовська додала, що зараз потрібно більше таких людей. Із засобів самозахисту "Л.О.В.Ц.І." мають газові балончики. Кількість готових до патрулювання збільшилась після інциденту, що стався у понеділок, 6 лютого:

"У понеділок вони напали на двох наших активісток, яких добре знали в лице.
Вони погрожували дівчатам ножем, це зафіксовано, написано заяву в поліцію. Їх відвезли у райвідділ поліції, але згодом відпустили. Ми вирішили з ними поговорити, але вони стали втікати, сховались у магазині "Рукавичка", що у торговому центрі "Магнус", ми викликали поліцію, коли їх садили у авто, одна з циганок мене вдарила".

Разом з тим, активістка констатує, що у поліції недостатньо повноважень аби такі злочинці понесли відповідальність:

"Відсутність документів у них уповільнює вирішення справи, а змусити їх виготовити документи не може ніхто. Потрібно все-таки якось змінити законодавство, аби допомогти поліції. Інколи вони стверджуюють що неповнолітніми, але ж по їх вигляду зрозуміло, що це не так".

Також вона констатує, що багато львівян які бачили злочинну діяльність циган, чи мали іншу важливу інформацію про них, не хотіли її повідомляти публічно або писати заяву в поліцію, адже боялись за своє життя чи здоров'я.

"Вони грабують, щей погрожують львівянам, нападають, б'ють. Вчора я розмовляла з однією з таких груп, – намагалась переконати не займатись злочинністю, знайти роботу. Однак вони запевняли, що грабують і будуть грабувати – це їхня робота". – розповіла Лісовська.

Роксолана Лісовська також пояснила що використання слів "роми" та "цигани" не є образливим для ромів які не ведуть злочинної діяльності:

"Через Facebook я спілкувалась з представником ромської національності на цю тему. Їхньою мовою "ром" – це "людина", а циган – це ром українською. Він зауважив: "Це є ваше слово, воно не є для нас образливим". Він вважає образливим коли називають оцих приїжджих називають ромами: "Адже вони – не роми, а якісь мадяри. Їхні злочини псують нашу репутацію."

Додамо, що члени організації Коаліція "Стратегія 2020" стурбовані масовим розгортанням та розпалюванням національної, міжетнічної ворожнечі та ненависті в суспільстві через негативне ставлення до представників ромської меншини.

Нагадаємо, у Львові протягом 2017 року неодноразово приїжджі з Закрпатської області роми грабували містян і туристів. У Львівській міській раді влітку збирались утворити спеціальну комісію щодо ромів, які жебракують та грабують людей.

Источник

Читайте также
Пошарити у ВК Пошарити у Facebook Пошарити у Twitter Пошарити у ЖЖ Пошарити у ММ Пошарити у Однокласниках

09.02.2018 6:29 | Ольга Рубайло

Поиск:

Поиск
Последние новости города и общества
Орбита Львов в VK
Орбита Львов в Facebook
Орбита Львов в Твиттере
Орбита Львов в Google+
Все права защищены © 2001-2024 Орбита Львов
| XML | RSS
Любое копирование материалов с сайта orbita-lviv.com без ссылки на источник запрещается.