В центре внимания:

Ще один крок до української помісної Церкви

Ще один крок до української помісної Церкви

Петро Порошенко та патріарх Варфоломій

Петро Порошенко планує надіслати звернення до Вселенського Патріарха з проханням надати Томос українській помісній Церкву і просить депутатів підтримати це звернення. На думку Президента, Україна зараз, як ніколи, близька до появи власної автокефальної Церкви. «Про це свідчить не лише позиція Вселенського патріарха, а й позиція членів Синоду», — зазначив він на засіданні лідерів парламентських фракцій 17 квітня, однак повідомив, що не може розкривати деталі цієї зустрічі, хоча й запевнив, що всі необхідні елементи для створення помісної Церкви вже є. «Україна як незалежна держава не просто має право, а зобов’язана цю Церкву створити», — заявив глава держави.
«Якщо буде рішення парламенту, я його, а також звернення Президента, звернення церковних ієрархів, передам Вселенському патріарху, щоб якомога швидше його розглянули на Соборі, в Синоді та прийняли відповідне рішення», — заявив він і додав, що сподівається, що це рішення може бути прийнято до 1030-річчя Хрещення Русі (28 липня 2018 ц. р.).
Президент також зазначив, що єдина Українська православна церква не буде державною. «Всі віруючі мають право вільно обирати собі як конкретний храм, так і церковну юрисдикцію», — додав він.
Відтак весь єпископат Української православної церкви (УПЦ) Київського патріархату (КП) підписав звернення до Вселенського патріарха Варфоломія з проханням надати Томос про автокефалію православної Церкви в Україні. Таке ж прохання підписав єпископат Української автокефальної православної церкви. «Ми висловлюємо сподівання, що і серед єпископату УПЦ Московського патріархату (МП) є відповідальні ієрархи, котрі справді турбуються про майбутнє православ’я в Україні та підтримають зусилля щодо канонічного визнання Вселенським патріархом української церковної незалежності. Також розраховуємо на підтримку Верховної Ради України (ВРУ), всього українського суспільства, на розуміння з боку інших релігійних організацій України. Наскільки нам відомо, зараз, як ніколи раніше, є всі підстави очікувати позитивне рішення Вселенського патріарха. Однак очевидно, що супротивники не будуть чекати, склавши руки, та вживатимуть всіх засобів для того, щоби не допустити проголошення Томосу про автокефалію. Тому не можемо повідомити більше деталей процесу, що розпочався», — заявили в УПЦ КП.
У відповідь в УПЦ МП заявили про готовність до об’єднання, але на «канонічних засадах». Про це повідомив протоієрей Микола Данилевич, заступник голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків. Він додав, що неможливо будувати єдину Церкву на основі її «сепаратних частин», маючи на увазі УПЦ КП. «Починати треба з УПЦ, а не з її сепаратних частин. Піджак до ґудзика не пришивають, а навпаки, ґудзик до піджака», — заявив він.
А речник УПЦ МП Климент заявив, що не бачить підстав для визнання Вселенським патріархом Варфоломієм «іншої української Церкви». «Вселенська патріархія вважає єдиною в Україні легітимною Церквою УПЦ, яку очолює на сьогодні Блаженнійший митрополит Онуфрій», — запевнив він.
Є й українські політики, котрі негативно оцінили ініціативу Петра Порошенка. Зокрема, Микола Томенко, колишній народний депутат України, а тепер — лідер Громадського руху «Рідна країна», вважає, що Президент завдав удару по самій ідеї помісної автокефальної православної Церкви, бо прозвітував, не зробивши справу. «Церква твориться щоденною роботою, щоденним переконанням. Діяти треба, починаючи з громади. Людей треба переконувати, що це дуже важливо й працювати з системою православної Церкви, бо звернення Президента, ВРУ та уряду є останніми в цій системі координат. Тобто спочатку має бути суспільне бажання», — переконаний політик.

Источник

Читайте также
Пошарити у ВК Пошарити у Facebook Пошарити у Twitter Пошарити у ЖЖ Пошарити у ММ Пошарити у Однокласниках

19.04.2018 11:21 | Ольга Рубайло

Поиск:

Поиск
Последние новости города и общества
Орбита Львов в VK
Орбита Львов в Facebook
Орбита Львов в Твиттере
Орбита Львов в Google+
Все права защищены © 2001-2024 Орбита Львов
| XML | RSS
Любое копирование материалов с сайта orbita-lviv.com без ссылки на источник запрещается.