В центре внимания:

Ігор Шурма: Тисячі фельдшерів невідкладної медичної допомоги ризикують залишитись без роботи

Народний депутат Ігор Шурма вважає, що наказ Мінекономрозвитку від 26 жовтня, в якому йдеться про скасування посади «фельдшер з медицини невідкладних станів» та замість неї вводиться посада «парамедик», виконати не реально, адже Україні не існує спеціальності «парамедик», як і програм підготовки таких фахівців.

Про це він заявив сьогодні у виступі в Верховній Раді Україні.

«Виконання наказу Міністерства економічного розвитку і торгівлі України «Про затвердження Зміни № 6 до національного класифікатора України ДК 003:2010» є неможливим та таким, що призведе до скорочення медичних працівників та збільшення соціальної напруги в суспільстві», - наголосив Шурма.

«З 1 листопада мав початись процес скорочення працівників та їх звільнення. Відповідно до законодавства треба скласти і затвердити новий штатний розпис (який досі не розроблено), не пізніше ніж за два місяці персонально попередити працівників, посади яких скорочуються, та повідомити про скорочення Державну службу зайнятості.

Одночасно з попередженням про звільнення, роботодавець зобов’язаний запропонувати працівникам іншу роботу на тому ж підприємстві, тобто посаду «парамедик». Але, відповідно до затверджених МОЗом змін до довідника професій, це неможливо, бо їх кваліфікаційні характеристики суттєво відрізняються», - роз’яснив Шурма.

У вимогах до "фельдшера з медицини невідкладних станів" була неповна вища освіта (молодший спеціаліст) або базова вища освіта (бакалавр) за напрямом підготовки «Медицина», спеціальністю «Лікувальна справа» або «Сестринська справа» та спеціалізація за фахом «Швидка та невідкладна медична допомога». «Парамедик» має мати вищу освіту за ступенем молодшого бакалавра, галузі знань «Охорона здоров'я», спеціальністю «Медсестринство», спеціалізацією «Лікувальна справа» за кваліфікацією «Парамедик» та посвідчення водія відповідної категорії для керування автомобілем, - пояснює народний депутат.

У підсумку: реформа почала діяти, але в Україні не існує спеціальності «парамедик», як і програм підготовки таких фахівців. Більше того в державних замовленнях на 2018 рік для ВНЗ не йдеться про підготовку таких спеціалістів, - заявив Шурма.

Всього по Україні 18933 лікарів молодших спеціалістів з медичною освітою.

Нагадаємо, у жовтні парламент ухвалив закон про медичну реформу.

Источник

Читайте также
Пошарити у ВК Пошарити у Facebook Пошарити у Twitter Пошарити у ЖЖ Пошарити у ММ Пошарити у Однокласниках

09.11.2017 14:38 | Ольга Рубайло

Поиск:

Поиск
Последние новости города и общества
Орбита Львов в VK
Орбита Львов в Facebook
Орбита Львов в Твиттере
Орбита Львов в Google+
Все права защищены © 2001-2024 Орбита Львов
| XML | RSS
Любое копирование материалов с сайта orbita-lviv.com без ссылки на источник запрещается.