В центре внимания:

Їзда напідпитку: де у Львові водіям мають робити алкотести

У патрульній поліції Львівської області скаржаться на те, що в інспекторів вже більше року виникають труднощі із п'яними водіями у Львові.

Аби встановити, чи перебував водій за кермом у стані алкогольного чи наркотичного сп'яніння, у Львові сьогодні можна лише у двох місцях: у лікарні швидкої медичної допомоги, що на вул. Топольній, та у 8 комунальній лікарні. Кабінет нарколога, що діяв на вул. Науковій, 49, закрили ще наприкінці 2016 року. І саме через це у патрульних виникли проблеми із освідченням водіїв на стан сп'яніння.

Про це сьогодні, 21 лютого, під час прес-конференції повідомив заступник начальника Управління патрульної поліції Львівської області Володимир Струк.

"Управління патрульної поліції у Львівській області має вже більше року проблему із освідченням водіїв на стан сп'яніння – алкогольного, наркотичного. Адже згідно з наказом ЛОДА у Львові є лише дві лікарні, де можна це зробити. Та на практиці ми зустрічаємося з проблемою, бо не завжди там є можливість вчасно освідчити водіїв. У ці лікарні ж привозять важкохворих, травмованих, а ми є дуже обмежені у часі. Також не завжди у цих медзакладах є лікарі-наркологи та необхідні експрес-тести.

Раніше у Львові всіх водіїв возили на вул. Наукову, 49 (колишній наркологічний диспансер, – ред.). Там був окремий кабінет нарколога. І це надзвичайно полегшувало нам роботу, там було все на місці, висновки видавали досить швидко. Зараж же висновок медиків ми можемо отримати за день-два, а то й за три дні. Водії вже навчені, бо ми можемо складати протокол лише після отримання висновку, в якому вказано, чи справді водій перебував у стані сп'яніння. А за два-три дні дуже часто ми просто не можемо цього водія знайти. Таким чином вони уникають відповідальності, що є дуже великою проблемою", – зауважив Володимир Струк.

Також він зазначив, що орієнтовно 50% затриманих за підозрою у нетверезій їзді водіїв хочуть проходити тест саме у лікарнях, а не за допомогою пристроїв "Драґер", які мають патрульні.

Як зазначила директорка департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА Ірина Микичак, кабінет, що діяв на вул. Науковій, 49, закрили і через корупційну складову.

"Ми переконані, що, закривши пункт огляду водіїв на вул. Науковій, зробили абсолютно правильно. Тому що це був кабінет, який монополізував посвідчення водіїв на стан сп'яніння. І така монополія, на превеликий жаль, була на користь тим, хто хотів бути нечистим на руку як з боку медичних працівників, так і з боку самих водіїв та представників правоохоронних органів. Ми мали десятки скарг щодо задоволення чи незадоволення результатів цих освідчень. Відповідно, після закриття кабінету ми не маємо скарг, вся послуга є децентралізованою. Сьогодні ми справді маємо проблему з освідченнями водіїв виключно у Львові, в області з цим все гаразд", – пояснила Ірина Микичак.

У свою чергу головна лікарка Львівського обласного медичного центру превенції та терапії узалежнень Мирослава Кабанчик наголосила, що згідно з законодавством проводити аналіз на вияв алкоголю чи наркотичних речовин у крові водія не має виключно нарколог. Це робити може будь-який інший лікар у лікарні або навіть фельдшер.

"Це не є правильно моніполізувати огляди на стан сп'яніння. Більше того, коли є огляд на стан сп'яніння, завжди є дві сторони. І одна з них завжди буде незадоволена висновком, і завжди буде оскарження. Тому важливо зосередити огляди у якомога більшій кількості закладів охорони здоров'я. Це можуть бути ті медичні заклади Львова, які працюють цілодобово. Це потрібно для того, щоб ні обстежуваний, ні головний лікар не знали, куди працівник правоохоронних органів буде везти на освідчення. Ми вважаємо, що це буде правильно, і це зніме напругу", – підкреслила Мирослава Кабанчик.

Зазначимо, протягом минулого року патрульні спіймали на Львівщині понад 3000 водіїв, що керували автівками у стані сп'яніння, однак 25% із них суд вже виправдав.

Загалом ж за 2017 рік на території області виникла 1531 ДТП із потерпілими, левову частку яких спричинили п'яні водії. У всіх цих аваріях загинуло понад 170 людей.

Нагадаємо, з 2016 року в Україні посилили адмінвідповідальність за керування транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння.

Водій, якого вперрше спіймали за кермом у стані сп'яніння, сплатить штраф 10 200 гривень, також його позбавлять права керування на один рік.

Якщо ж водій повторно вчинить дане правопорушення протягом року, він платитиме уже 20 400 гривень штрафу. А прав позбудеться аж на три роки.

У випадку, коли водія у стані сп'яніння впіймають двічі за рік, з нього стягується штраф 40 800 грн із позбавленням права керування транспортними засобами на строк 10 років.

Источник

Читайте также
Пошарити у ВК Пошарити у Facebook Пошарити у Twitter Пошарити у ЖЖ Пошарити у ММ Пошарити у Однокласниках

22.02.2018 8:29 | Ольга Рубайло

Поиск:

Поиск
Последние новости города и общества
Орбита Львов в VK
Орбита Львов в Facebook
Орбита Львов в Твиттере
Орбита Львов в Google+
Все права защищены © 2001-2024 Орбита Львов
| XML | RSS
Любое копирование материалов с сайта orbita-lviv.com без ссылки на источник запрещается.