В центре внимания:

З’їзд членів Українського музичного інституту Америки

З’їзд членів Українського музичного інституту Америки

У першому ряду сидять: Христина Юрчакевич, перший віце-президент УМІА; Богданна Волянська, член Ради директорів і колишній президент УМІА; Марія Лончина-Лісовська, президент УМІА; Олександра Пенкальська, директор відділу у Філадельфії; Ельміра Романишин, другий віце-президент УМІА. У другому ряду стоять: Ірена Пелех-Зварич, член відділу у Філадельфії; Ольга Бондарчук-Гюк, член відділу у Філадельфії; Лілія Кушнір, директор відділу у Стемфорді та Виппані; Олеся Гривнак, директор відділу у Ньюарку-Пассейку; Жанна Дейкань, директор відділу в Нью-Йорку; Ірина Свитка, директор відділу у Детройті; проф. Андрій Шуль, член Ради директорів і правовий радник УМІА; Анастасія Антонів, директор відділу у Брукліні та скарбник УМІА

Наприкінці жовтня відбувся черговий з’їзд членів Українського музичного інституту Америки (УМІА). Цього разу представників відділів з Брукліну, Виппані, Детройту, Йонкерсу, Нью-Йорку, Ньюарку, Пассейку та Стемфорду вітала Філадельфія та члени Філадельфійського відділу на чолі з директором Лесею Пенкальською. Погожого дня у чудовій околиці Дженкінтавну для учасників з’їзду гостинно відчинив свої двері Манор-коледж.
У перший день роботи з’їзду засідання Ради директорів УМІА відкрила Марія Лончина-Лісовська, президент Українського музичного інституту. Вона побажала усім плідної співпраці та прочитала молитву, яку було спеціально написано для УМІА високопреосвященним владикою Глібом Лончиною. Відтак Богданна Волянська запалила свічку в пам’ять засновників і членів УМІА, котрі відійшли у вічність, посвятою та працею котрих будувався музичний інститут. Присутніх привітали Джонатан Пері, президент Манор-коледжу, адвокат Євген Луців, представник Українського конґресового комітету Америки (відділ у Філадельфії) й адвокат Андрій Шуль, перший заступник голови відділу НТШ у Філадельфії, член редколегії ЕУД. Промовці побажали плідної праці у музичному вихованні молоді.
Під час засідань вирішувалися питання навчального процесу, оновлення статуту й організації УМІА. Посилену професійну допомогу в цій праці надав д-р Андрій Шуль, адвокат і професор корпоративного права. Поміж засіданнями вчителі мали нагоду поспілкуватися, поділитися своїм викладацьким досвідом і музичними новинами, зокрема, в царині видавництва української музичної літератури. Наради закінчились пізно ввечері. Пані Марія Лончина-Лісовська подякувала президенту Манор-коледжу Джонатану Пері та декану Еллісон Мутз за підтримку, а Лесі Пенкальській та організаційному комітету Філадельфійського відділу за взірцеве влаштування заходу, усім присутнім за успішну співпрацю.
Неділя розпочалася зі Служби Божої за усіх членів УМІА в церкві Благовіщеня Пречистої Діви Марії при чудовому супроводі хору під керівництвом Лесі Пенкальської. До присутніх із привітанням звернувся отець-парох Ігор Блощинський. Після обіду в Українському освітньо-культурному центрі відбулась пленарна сесія з’їзду УМІА й ювілейний концерт з нагоди 65-ліття УМІА.
Концерт розпочався промовою, в котрій президент УМІА Марія Лончина-Лісовська наголосила, яких зусиль доклали усі покоління українських музикантів та вчителів, аби розвивати нашу організацію впродовж 65 років. Побажала всім учителям та учням надалі плекати любов до музики. Леся Пенкальська зачитала фрагменти з праці Л. Обух, в якій були висвітлені етапи становлення та розвитку УМІА як музичного навчального закладу української еміґрації у США та визначені напрямки та принципи УМІА.
А далі усі присутні полинули у світ чарівної музики і були приємно вражені грою учнів та вчителів Філадельфійського відділу. У майстерному виконанні учнів Чарлі Балмер, Юлії Фартачук, Ембер Ліу, Маріанни Клінґенсмит, Моллі Мак-Кенна, Юлії Курилець, Вікторії Курилець, Анастасії Блощинської, Марини Останіної, Юлії Спреншкович, Діани Гаврих, Софії Дібелло, вчителя Христини Юрчакевич (супровід) та Ірини Пінчук (супровід) прозвучали твори Романа Савицького, Ігора Поклада, Михайла Степаненка, Володимира Сокальського, Анатолія Кос-Анатольського, Платона Майбороди та композиторів світової класики. Заслугою цього є висока професійна праця вчителів Лесі Пенкальської, Ольги Бондарчук-Гюк, Христини Юрчакевич, Лариси Одливанської. Вчителі й учні відділу не тільки беруть активну участь у житті української діаспори Філадельфії, але й участь професійних музичних конкурсах Пенсільванії, де здобувають нагороди і високі місця.
За 65 років свого існування УМІА прийняв до своїх лав понад 150 учителів, котрим надав можливість професійного ствердження, та випустив у світ чисельну музично-освічену молодь. Головними напрямками УМІА завжди були і є шанування традицій та основ української музичної культури новаторське бачення у пошуку самовираження молоді через музичне виховання.

Ельміра Романишин

Источник

Читайте также
Пошарити у ВК Пошарити у Facebook Пошарити у Twitter Пошарити у ЖЖ Пошарити у ММ Пошарити у Однокласниках

14.12.2017 19:38 | Ольга Рубайло

Поиск:

Поиск
Последние новости города и общества
Орбита Львов в VK
Орбита Львов в Facebook
Орбита Львов в Твиттере
Орбита Львов в Google+
Все права защищены © 2001-2024 Орбита Львов
| XML | RSS
Любое копирование материалов с сайта orbita-lviv.com без ссылки на источник запрещается.